Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски дипломат призова ООН да се намеси, за да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

[post-views]

Руският дипломат Михаил Улянов призова ООН да се намеси, за да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ, която от няколко седмици е подложена на обстрел, предаде ДПА.

Дипломатът е представител на Русия в международни организации във Виена.

Задача на Секретариата на ООН е да „даде зелена светлина за визита на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в атомната централа“, заяви Улянов в интервю за ТАСС, публикувано днес. След това МААЕ би могла да се погрижи за „условията на визитата в размирния регион“, каза още той.

По информация от съобщения в медиите ООН засега не позволява на началника на МААЕ Рафаел Гроси да посети централата, не само от съображения за сигурност, но и заради спор за маршрута. Гроси би могъл да пътува под руска закрила през Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 г., но това би било възприето като обида в Киев. „Ние работихме в много тясно сътрудничество с организацията през май и юли и подготвихме визитата. Секретариатът на ООН я блокира в последния момент, без да обясни по каква причина“, каза Улянов.

Украйна и Русия от няколко седмици си разменят обвинения, че обстрелват Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна централа в Европа.

„Не можете да изпратите международен екип под постоянен артилерийски обстрел. Това е основното препятствие“, каза Улянов.

Украйна обвинява руските военни, че използват атомната електроцентрала като крепост, от която обстрелват градчетата Никопол и Марганец. Русия пък твърди, че Украйна обстрелва централата с дронове, едрокалибрена артилерия и ракетни системи за залпов огън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани