Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник, за да отбележат годишнината от превземането на Кабул

[post-views]
Върховният лидер на талибаните призова служителите си да загърбят различията си в послание за Рамазан байрам

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник в Афганистан, за да отбележат една година, откакто превзеха Кабул на фона на хаотичното изтегляне на силите на САЩ и техните съюзници, предаде ДПА.

„На 15 август е първата годишнина от победата в джихада на афганистанците, предвождан от Ислямско емирство Афганистан, срещу окупационните сили на Америка и нейните съюзници“, се казва в изявление на министерството на труда.

Талибански бойци влязоха в Кабул без бой миналата година, след което поетапно възобновиха елементите на строгото си управление. Силите за сигурност на бившето правителство на Афганистан се разпръснаха, а афганистанският президентът избяга от страната. Десетки хиляди афганистанци се стекоха към международното летище в Кабул в опит да избягат от родината си.

Оттогава произволните арести, извънсъдебните убийства на служители на бившите власти, атаките на „Ислямска държава“ срещу религиозни малцинства и икономическите затруднения се превърнаха в ежедневие в Афганистан, отбелязва ДПА.

Наскоро президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че при американски въздушен удар в Кабул е бил убит лидерът на „Ал Каида“ Айман аз Зауахири. Талибаните осъдиха атаката и казаха, че не са знаели, че Аз Зауахири е в Кабул.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани