Информационен център на Министерство на oтбраната

На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

В събота, 20 август, се събират випуски на академията и военните училища, получили офицерските си пагони и дипломи  през годините на и в района на връх Шипка. Срещата им е част от официалното отбелязване на 145 години от Шипченската епопея.

47-ми випуск на ВНВУ от 1928 г. е първият, който носи името „Шипченски“.

По това време усилено се изгражда Паметникът на свободата. Началници на училището в годините на обучение на випуска (1923-1928) са полковник Дамян Велчев и генерал-майор Сотир Маринков.

Паметникът на свободата е тържествено открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III, в присъствието на министър-председателя Кимон Георгиев, военни, ветерани, официални лица и огромно множество хора от цялата страна. Осветен е от Старозагорския митрополит Павел и Варненския митрополит Симеон. Тогава е производството на

53-ти випуск на ВНВУ от 1934 г., наречен „Орловски“.

Началници на училището в годините на обучение на випуска (1929-1934) са генерал-майор Михаил Йовчев и полковник Крум Колев. Царят развълнувано отправя апел към войската да вземе пример от героизма и себеотрицанието, от подвига на героите на Шипка. Той лично поздравява новопроизведените подпоручици от 53-ти “Орловски” випуск. (Върхът е прекръстен от Св. Никола на връх Столетов през 1951 г., на името на генерала организирал отбраната на прохода. През 1977 г. е прекръстен на връх Шипка.)

Организатори на уникалната проява

са Националният паметник-музей Шипка-Бузлуджа” с директор старши лейтенант от запаса д-р Чавдар Ангелов  и Инициативен комитет с председател майор от запаса Стефко Михайлов от Общинската организация на СОСЗР в Казанлък. Като съорганизатори се включват формирования на Българската армия, СОСЗР, Държавен Военно-исторически архив –  Велико Търново, Областна администрация на област Габрово и др. За следващите Випускници на свободата  „Шипченски – 1967 г.“, „Бузлуджански – 1971 г.“,“Шейновски – 1972 г.“, „Опълченски – 1977 г.“ и „Тодор Каблешков – 1991г.“ разказахме по малко в предишни публикации. Випускът през 1990 г. нос името „Шипченски“, но производството не е на върха. Още през 1989 г. е решено това място да бъде историческият връх Шипка и випускът да бъде наречен „Шипченски”. Настъпилите събития след 10 ноември 1989 г. бързо променят схващания и възгледи. Планираното общо производство на випуск „Шипченски” се проваля. Випускниците получават своите дипломи на скромни тържества в дворовете на военните училища.

(Снимките са архивни от откриването на Паметника на свободата  на 26 август 1934 г. от цар Борис III и участието на войската.)

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top