Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

[post-views]
На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

В събота, 20 август, се събират випуски на академията и военните училища, получили офицерските си пагони и дипломи  през годините на и в района на връх Шипка. Срещата им е част от официалното отбелязване на 145 години от Шипченската епопея.

47-ми випуск на ВНВУ от 1928 г. е първият, който носи името „Шипченски“.

По това време усилено се изгражда Паметникът на свободата. Началници на училището в годините на обучение на випуска (1923-1928) са полковник Дамян Велчев и генерал-майор Сотир Маринков.

Паметникът на свободата е тържествено открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III, в присъствието на министър-председателя Кимон Георгиев, военни, ветерани, официални лица и огромно множество хора от цялата страна. Осветен е от Старозагорския митрополит Павел и Варненския митрополит Симеон. Тогава е производството на

53-ти випуск на ВНВУ от 1934 г., наречен „Орловски“.

Началници на училището в годините на обучение на випуска (1929-1934) са генерал-майор Михаил Йовчев и полковник Крум Колев. Царят развълнувано отправя апел към войската да вземе пример от героизма и себеотрицанието, от подвига на героите на Шипка. Той лично поздравява новопроизведените подпоручици от 53-ти “Орловски” випуск. (Върхът е прекръстен от Св. Никола на връх Столетов през 1951 г., на името на генерала организирал отбраната на прохода. През 1977 г. е прекръстен на връх Шипка.)

Организатори на уникалната проява

са Националният паметник-музей Шипка-Бузлуджа“ с директор старши лейтенант от запаса д-р Чавдар Ангелов  и Инициативен комитет с председател майор от запаса Стефко Михайлов от Общинската организация на СОСЗР в Казанлък. Като съорганизатори се включват формирования на Българската армия, СОСЗР, Държавен Военно-исторически архив –  Велико Търново, Областна администрация на област Габрово и др. За следващите Випускници на свободата  „Шипченски – 1967 г.“, „Бузлуджански – 1971 г.“,“Шейновски – 1972 г.“, „Опълченски – 1977 г.“ и „Тодор Каблешков – 1991г.“ разказахме по малко в предишни публикации. Випускът през 1990 г. нос името „Шипченски“, но производството не е на върха. Още през 1989 г. е решено това място да бъде историческият връх Шипка и випускът да бъде наречен „Шипченски”. Настъпилите събития след 10 ноември 1989 г. бързо променят схващания и възгледи. Планираното общо производство на випуск „Шипченски” се проваля. Випускниците получават своите дипломи на скромни тържества в дворовете на военните училища.

(Снимките са архивни от откриването на Паметника на свободата  на 26 август 1934 г. от цар Борис III и участието на войската.)

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани