Информационен център на Министерство на oтбраната

Германия против визова забрана за руснаците в целия ЕС

Германия обеща на Украйна оръжия за 500 милиона евро

Германският канцлер Олаф Шолц отказва да подкрепи нарастващите призиви за забрана в целия ЕС за издаване на туристически визи на руски граждани, съобщава “Асошиейтед прес”.

В свое изявление в Осло след среща със скандинавските лидери, Шолц заяви: “Това не е войната на руския народ. Това е войната на Путин и трябва да сме пределно ясни по този въпрос”.

Важно е да разберем, че има много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим, подчерта той.

През последния месец Финландия и Естония бяха сред водещите гласове, призоваващи за общ подход в целия ЕС за справяне с проблема с руснаците, възползващи се от “вратичка” в санкциите, която им позволява да пътуват по суша в ЕС.

Има опасения, че това позволява на руснаците да използват международни летища, като това в Хелзинки, за да пътуват свободно, да отидат на почивка и да избегнат последствията, очаквани от санкциите.

Финландският премиер Сана Марин, която подкрепя забраната за издаване на туристически визи, заяви в Осло, че това е тема, която ЕС трябва да обсъди.

“Въпросът не е черен или бял, има и нюанси на сивото”, отбеляза тя, повтаряйки думите на финландския външен министър, който коментира, че “ако намалим броя на шенгенските визи, които издаваме, трябва да имаме по-координиран подход в ЕС”.

От своя страна министър-председателят на Естония Кая Калас написа наскоро в Туитър, че “посещението в Европа е привилегия, а не човешко право. Пътуването по въздух от Русия е прекратено. Това означава, че докато страните от Шенген издават визи, съседите на Русия понасят тежестта (Финландия, Естония, Латвия – единствени точки за достъп). Време е да прекратим туризма от Русия сега”.

Във вчерашното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че дискусията за това дали да се издават, или не туристически визи на руснаците се “разширява всеки ден” и “в крайна сметка това трябва да доведе до подходящи решения.”

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят темата на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този етап забраната би била малко вероятна без подкрепата на Германия.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top