Информационен център на Министерство на oтбраната

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

Москва и Анкара подписаха договор за доставка на втора партида системи за противоракетна отбрана С-400 на Турция, като част от компонентите ще бъдат произведени там, съобщава ТАСС.

По време на международния форум “Армия-2022” ръководителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев изрази увереност, че е малко вероятно през следващите няколко години някоя страна да създаде система, която да съперничи на ракетните системи С-400 “Триумф” и отбеляза, че в момента се изпълнява договорът с Турция.

Турция стана първата страна от НАТО, която закупи от Москва системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Решението на Анкара обаче предизвика силно негативна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло.

През декември 2020 г. Съединените щати наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция заради С-400 и я изхвърлиха от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и купувач. Анкара твърди, че този ход е несправедлив.

С-400 “Триумф” е най-новата руска система за ракети земя-въздух с голям и среден обсег. Тя е предназначена за унищожаване на стратегически и тактически самолети (включително стелт реактивни самолети) и може да поразява всякакви други въздушни цели при силен огън и радиоелектронно противодействие.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top