Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Естония демонтира съветски паметник, представлявал риск за обществения ред

[post-views]
Естония демонтира съветски паметник, представлявал риск за обществения ред

Правителството на Естония съобщи днес, че е решило да премахне съветски паметник в граничен град в рускоезичната част на балтийската държава, като министър-председателката заяви, че причината за демонтирането е, че той представлява риск за обществения ред, предаде Асошиейтед прес.

„Никой не иска да вижда как нашият войнствен и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом“, заяви премиерката Кая Калас, като добави, че стъпката е предприета след нахлуването на Русия в Украйна. „Няма да предоставим на Русия възможността да използва миналото, за да наруши мира в Естония“.

Край третия по големина град в Естония Нарва, в който живее многобройно рускоезично население, копие на танк Т-34 с червена съветска звезда е пставено на върха на паметник в памет на съветските войници, загинали при освобождаването на Естония от нацистка Германия по време на Втората световна война.

Целият паметник днес се демонтира и „операцията ще бъде извършена по достоен начин, например цветята и свещите, поставени на паметниците, ще бъдат отнесени в гробището, а не изхвърлени на боклука“, посочи министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, предаде  Балтик Нюз Сървис. Естонската телевизия EРР съобщи, че демонтажът е в ход.

Министърът на външните работи Урмас Рейнсалу заяви в правителствено изявление, че Русия „иска да използва паметниците, напомнящи престъпния окупационен режим, за да подклажда напрежение в естонското общество“.

„Отчитайки настоящата ситуация, осигуряването на обществения ред е сложно за властите на град Нарва“, заяви Лаанеметс в същото изявление и нарече това „голям и сложен въпрос“.

Откакто получи независимост през 1991 г., бившата съветска република с население от 1,3 млн. души е впримчена в спорове относно статута на руснаците, повечето от които са дошли в Естония по време на 50-годишното съветско управление.

През 2007 г. преместването на т.нар. бронзова статуя от Талин, друг съветски военен паметник, от градския парк, доведе до няколкодневни бунтове.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани