Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индонезийският президент Джоко Видодо: Индонезия е „на върха на световното лидерство“

[post-views]
Индонезийският президент Джоко Видодо: Индонезия е „на върха на световното лидерство“

Indonesia
Indonesia

Индонезийският президент Джоко Видодо приветства издигането на Индонезия на световната сцена и повтори призивите на южноазиатската държава да бъде „мост на мира“ между Русия и Украйна, предаде Ройтерс.

„През 2022 г. председателстваме на Г-20 – международен форум, съставен от най-големите световни икономики. Следващата година ще поемем председателството на АСЕАН“, каза Видодо в обръщение към нацията ден преди честването на 77 години независимост на Индонезия.

Видодо е ръководител на Г-20 тази година и е поел активна роля в сферата на външните работи. Към края на юни месец той пътува до Киев и Москва, за да се срещне с колегите си Володимир Зеленски и Владимир Путин. Това бяха част от дипломатическите опити за слагане на край на войната и и за облекчаване на продоволствената криза. Тази среща направи Видодо първия азиатски лидер, предприел стъпки в този аспект. 

Той каза, че Индонезия „е възприета като дипломатически мост“ между двете държави. В телевизионното обръщение той подчерта, че икономическите основи на държавата остават стабилни на фона на променливата икономика в световен мащаб, с инфлация от 4,9 % и икономически растеж достигащ 5,4 % във второто тримесечие на 2022 г.

Докато пандемията отшумява, сравнително малкото случаи на ковид тази година позволиха на индонезийския президент да пренареди приоритетите си, които включват икономически растеж и инфраструктурно развитие на най-голямата южноазиатска икономика.

По-рано тази година индонезийският парламент прие закон за преместването на столицата на страната в индонезийската част на остров Борнео (Калимантан), което е крайъгълен камък в дневния ред на президента.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани