Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин осъди „колективните усилия на Запада да унищожи европейската система за сигурност“

[post-views]
Путин осъди „колективните усилия на Запада да унищожи европейската система за сигурност“

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да разшири системата, подобна на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), в Азиатско-тихоокеанския регион.

Говорейки във вторник чрез видео връзка на Десетата Московска конференция за международна сигурност, Путин също така осъди това, което той описа като „колективните усилия на Запада да унищожи европейската система за сигурност“, предаде агенция ТАСС.

Той коментира и т.нар. от него „специална военна операция на Русия в Украйна“, твърдейки, че страната му е започнала намесата в „пълно съответствие“ с Хартата на Организацията на обединените нации (ООН).

Руският президент също така изрази твърдение, че Западът е подготвил Украйна да посрещне съдбата на „пушечно месо“.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на същото събитие, че НАТО е увеличил броя на войските си в Източна Европа и описа ситуацията със сигурността като „по-лоша, отколкото в разгара на Студената война“.

Според него Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна. По време на реч на Десетата Московска конференция за международна сигурност Шойгу също така изказа твърдение, че операциите, извършвани от украинските войски, са организирани от Съединените щати и Обединеното кралство.

И той изрази мнението на Путин, че Западът се опитва да приложи система, подобна на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион.

Междувременно Путин отбеляза по време на конференцията, че посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван е „старателно планирана провокация“ и „умишлен“ ход, насочен към дестабилизиране на региона.

„Американското приключение в Тайван не е просто пътуване на отделен безотговорен политик, а част от целенасочена, съзнателна стратегия на САЩ. Това е нагла демонстрация на неуважение към суверенитета на други държави“, подчерта Путин.

Освен това руският лидер предупреди, че САЩ се опитват да отклонят вниманието на своите граждани от „острите проблеми“ като „спадащ жизнен стандарт, безработица, бедност и деиндустриализация“, използвайки Москва и Пекин, „които защитават тяхната гледна точка“.

В своята рече Путин заяви, че Съединените щати се месят във вътрешните работи на суверенни държави и организират провокации и протести, за да управляват независими държави.

„И всичко това се прави с една цел – да запази господството си, моделът, който ви позволява да паразитирате върху целия свят“, уточни той.

Путин също така добави, че Русия ще укрепи въоръжените си сили, „за да защити своите съюзници“ и да гарантира един демократичен свят.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани