Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцария пред референдум за купуването на изтребители F-35A

[post-views]
И Гърция поиска да купи F-35

Швейцарският алианс, който се опитва да блокира закупуването на изтребители F-35A, предаде на властите достатъчно подписи, за да се наложи народно гласуване по въпроса.

Левият алианс „Стоп на F-35“ предаде 100 000 подписа, необходими съгласно швейцарската система за пряка демокрация, за да се подложи на гласуване всеки въпрос.

След като властите проверят подписите, правителството ще трябва да определи дата за народно гласуване.

„Тази инициатива е насочена само към типа самолет“, подчертава алиансът в изявление, като добавя, че ако Швейцария избере друг изтребител, „инициативата ще бъде оттеглена“.

През юни миналата година швейцарското правителство се съгласи да закупи 36 F-35A от американския производител „Lockheed Martin“.

Бойният самолет F-35A – който вече се използва от ВВС на САЩ и няколко европейски държави – беше избран пред Eurofighter на Airbus, F/A-18 Super Hornet на Boeing и Rafale на френската фирма Dassault.

Правителството заяви, че самолетът е най-добрият, но две швейцарски парламентарни комисии започнаха разследване на причините за избора на този модел след поредица от технически проблеми, докладвани със самолета в САЩ.

Те поставиха под въпрос и високата цена на самолетите.

Създаден бе алиансът „Стоп на F-35“, който се опита да наложи въпроса да бъде подложен на ново народно гласуване.

Но въпреки опасенията, през май правителството обяви, че иска да ускори процеса на закупуване, като офертата на САЩ изтича в края на март 2023 г., което породи опасения, че Берн няма да изчака народното гласуване по въпроса.

„Сега правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно, за да дадат възможност за народно гласуване и спешен и необходим обществен дебат относно най-големия договор за военно оборудване в историята на Швейцария“, заяви алиансът на своя уебсайт.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани