Информационен център на Министерство на oтбраната

Тайван провежда военни учения на фона на натиска от страна на Китай

Тайван заяви, че няма да се откаже от суверенитета си

Тайван организира военни учения, за да покаже способността си да устои на китайския натиск да приеме политическия контрол на Пекин, след нови кръгове на заплашителни учения от страна на Китай в близост до самоуправляващия се остров, информира Асошиейтед прес.

Днешните учения край югоизточния окръг Хуалиен бяха предшествани от няколкодневни китайски ракетни стрелби и навлизане във въздушното пространство и тириториалните води на Тайван на китайски военни кораби и самолети.

“Остро осъждаме непрекъснатите военни провокации на комунистически Китай около тайванското морско и въздушно пространство, които подкопават регионалния мир”, заяви говорителят на тайванското министерство на отбраната Сун Лифън пред репортери във военновъздушната база Хуалиен.

“Военните операции на комунистически Китай само ни предоставят възможност за обучение в бойна готовност”, каза Сун.

Говорителят на тайванското външно министерство Джоан У заяви, че Китай използва неотдавнашните посещения на членове на Конгреса на САЩ, включително на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, като претекст за засилване на опитите си да сплаши Тайван, за да приеме това, което нарича свои условия за “мирно обединение”.

“Китай започна военни провокации на тези основания. Това е абсурдно и варварско действие, което също така подкопава регионалната стабилност и пречи на корабоплаването и търговските дейности в Индийско-Тихоокеанския регион”, заяви говорителят.

Китай гледа на острова като на отцепническа провинция, която може да бъде анексирана със сила, ако е необходимо, и смята, че посещенията на чуждестранни официални лица в Тайван са признаване на суверенитета му.

Пекин обвинява Вашингтон, че насърчава независимостта на острова чрез продажбата на оръжия и ангажираността на американските политици с правителството на острова. САЩ твърдят, че не подкрепят независимостта и нямат официални дипломатически връзки с острова, но са правно задължени да гарантират, че Тайван може да се защитава срещу заплахи от Китай, включително блокада, напомня АП.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top