Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Координирани бомбени атаки и палежи в Южен Тайланд

[post-views]
Координирани бомбени атаки и палежи в Южен Тайланд

Експлозии и пожари избухнаха на най-малко 17 места в Южен Тайланд в сряда, съобщиха властите, като вероятно става дума за множество координирани атаки, при които са ранени най-малко седем души, предава Ройтерс.

Бомбените атентати и палежите са извършени след полунощ и са насочени към магазини и бензиностанции в три провинции, като са леко ранени най-малко седем души, според изявления на полицията и военните.

До момента никой не е поел отговорност за атаките.

Провинциите в Южен Тайланд по границата с Малайзия са място на продължили десетилетия бунтове макар и не с висока интензивност, в които тайландското правителство се бори със сенчести групировки, настояващи за независимост за предимно мюсюлманските провинции Патани, Яла, Наратхиват и части от Сонгкхла.

Повече от 7300 души са били убити в този конфликт от 2004 г. насам, според групата Deep South Watch, която следи насилието. Мирните преговори, които започнаха през 2013 г., бяха изправени пред многократни прекъсвания.

Атаките в сряда дойдоха, след като тайландското правителство по-рано тази година поднови дискусиите с основната бунтовническа група, Barisan Revolusi Nasional, след двугодишна пауза поради пандемията.

Организацията за обединено освобождение на Патани (PULO), която беше отстранена от последния кръг от преговорите, извърши бомбени атентати по време на свещения мюсюлмански месец Рамазан, твърдейки, че диалогът не е приобщаващ. Правителството заяви, че е готово да разговаря с всички групировки.

Лидерът на PULO Кастури Махота каза пред Ройтерс, че „атаките от сряда нямат нищо общо“ с неговата организация.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани