Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анкара не е доволна от профила на екстрадираните от Швеция и Финландия престъпници

[post-views]
Турция е нанесла въздушни удари по кюрдски бойци в 24 цели в северните части на Ирак и Сирия, обяви министерството ѝ на отбраната

Анкара изрази неудовлетворение от профила на екстрадираните от Швеция и Финландия лица, издирвани от Турция, като изтъкна, че това не са заподозрени за тероризъм.

Правосъдният министър на страната Бекир Боздаг е заявил пред турския в. „Миллиет“, че не такова е било очакването на страната му.

„Ние нямаме никакви проблеми в никоя държава по света по отношение на екстрадирането при обикновени престъпления. Имаме проблеми с екстрадирането при терористични престъпления“, каза той. 

По думите му не е било взето и едно решение за екстрадиция на заподозрян за членство в организации като ФЕТО и ПКК или за някой, издирван от Турция по обвинения, отнасящи се до тероризъм.

„Екстрадицията на някой, който е съден за някакво престъпление, несвързано с тероризъм, не означава, че е отговорено положително на искането на Турция“, подчерта той.

Министърът изтъкна, че процесът по присъединяване към НАТО на Швеция и Финландия все още не е приключил и че ако дадените обещания не бъдат изпълнени, турската страна би могла да го блокира.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.    

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани