Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български военен контингент ще се включи в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

[post-views]

Тържествена церемония по изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ ще се състои утре, 19 август, от 10.30 ч. на площад „Възраждане“ в гр. Плевен. В нея ще участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

В „Алтеа“ ще се включат до 110 български военнослужещи от състава на механизираната рота от междинния регионален резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина. Основната част на контингента е сформирана от 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Задачите, които българските военнослужещи ще изпълняват в рамките на операцията, са патрулиране, охрана на базата и действия на формированията за бързо реагиране.

Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика“ в Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка.

В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът беше сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ по стандартите на Съюзното командване по операциите и получи оценка „Боеготов“. Той ще застъпи в дежурство в междинния резерв на операцията до 30 юни 2023 г. като приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.

Източник: mod.bg

Най-ново

Избрани