Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай увеличава корабите и самолетите си около Тайван

[post-views]
Китай увеличава корабите и самолетите си около Тайван

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 51 китайски самолета и шест кораба са били засечени в непосредствена близост до острова през деня.

Новината идва след неотдавнашно посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, в резултат на което Пекин започна военни учения около острова, заплашвайки, че ще смаже всеки потенциален опит за отцепване на Тайван.

По-рано днес САЩ и Тайван обявиха, че са започнали търговски преговори, като първата среща е насрочена за есента на тази година.

От своя страна Министерството на търговията на Китай обяви, че страната „решително се противопоставя“ на търговските преговори между САЩ и Тайван и ще предприеме всички необходими мерки, за да защити решително своите суверенитет, сигурност и интереси за развитие.

Пекин разглежда посещенията на американски служители в Тайван като изпращане на окуражителен сигнал към лагера на привържениците на независимостта на острова. Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайван, но е обвързан от законодателството на САЩ да предостави на острова средствата да се защитава.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани