Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

[post-views]

Москва смята за неприемливи предложенията за създаване на демилитаризирана зона в района на Запорожката атомна електроцентрала, заяви Иван Нечаев, заместник-говорител на руското външно министерство, цитиран от „Интерфакс“.

„Предложенията за демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие“ са неприемливи. Изпълнението им ще направи централата още по-уязвима“, каза Нечаев на брифинг в четвъртък.

Той отбеляза, че както се очаква в Москва, посещението на експерти от МААЕ в АЕЦ ще се състои „в най-близко бъдеще“.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и „избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия“. Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

По-рано днес говорителят на Министерството на отбраната на Русия предупреди за „готвена от Украйна резонансна провокация“ за да бъде обвинена Русия в предизвикване на „техногенна ядрена авария“ и визира разполагането на специализирани украински военни части и оборудване в районите около централата под украински контрол, а Украйна отговори, че става дума за военни учения за по-добра реакция в случай на действителна ядрена авария.

Международната агенция за атомна енергия, която иска да инспектира централата, предупреди за риск от ядрена катастрофа, ако боевете на територията на централата не спрат. Ядрените експерти се опасяват, че боевете могат да повредят басейните за отработено гориво на централата или реакторите.

В събота Руската служба на Би Би Си публикува интервю на украински инженер, който описа ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, тъй като се опасяват от ядрена авария.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в „отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел“ на мястото.

Украйна се опасява и че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. От своя страна Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Източник: news.bg   

Най-ново

Избрани