Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Петър Петров: На „Ново село“ се стреля с всичко от „Макаров“ до „Хаймарс“

[post-views]
Подполковник Петър Петров: На „Ново село“ се стреля с всичко от „Макаров“ до „Хаймарс“

Командирът на един от най-големите полигони у нас разказва за предстоящите инфраструктурни проекти

Подполковник Петър Петров: На „Ново село“ се стреля с всичко от „Макаров“ до „Хаймарс“
Подполковник Петър Петров

Подполковник Петър Петров е командир на Учебен полигон „Ново село“ от април 2019 г. Преди това е бил заместник-командир на полигона. Служил е в различни формирования на Българската армия в с. Бояново, Сливен, Стара Загора и София. Завършил е НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и Военна академия „Георги С. Раковски“, профил „Инженерни войски“. Родом е от гр. Стралджа, от 20 години живее в Сливен.

С него се срещнахме по време на съвместната подготовка на отбранителна операция „Платинен лъв 2022“ с участието на многонационална батальонна група от нашите Сухопътни войски, американски и британски военни.

– Г-н полковник, отскоро Учебен полигон „Ново село“ е в състава на Сухопътни войски, промени ли се с това спецификата на вашите задачи и на работата ви?

– До септември миналата година Учебен полигон „Ново село“ е в състава на Съвместното командване на силите (СКС) и влезе в състава на Сухопътни войски (СВ). Това не промени, общо взето, режима за ползване на полигона. В състава на СКС той се ползваше основно от СВ. Разликата с другите полигони на СВ е, че това е съвместно съоръжение за ползване със силите на НАТО и тук са дислоцирани сили от армията на САЩ, които са в България – в предна оперативна база. Голяма част от занятията, които се водят тук, предимно са съвместни, не само на СВ.

– Значи, ако правилно ви разбирам, единствените гости в момента тук са военнослужещите от моторизирания пехотен взвод от Кралските въоръжени сили на Великобритания и Северна Ирландия, които също взеха участие в отбранителната операция „Платинен лъв 2022“?

– Този механизиран взвод от Първи кралски ирландски полк е в състава на механизираната рота на въоръжените сили на САЩ, като бронираната им техника е предислоцирана от Италия. Като кажем „Ново село“, обикновено се разбира само тази част на полигона, на която сме сега. Разполагаме и с още един по-малък, това е полигон „Чубра“ за тренировки на подразделенията за химическа, биологическа и ядрена защита (ЯХБЗ и Е), който е на 10 км оттук. Там също се водят множество занятия, примерно тази година се проведе една подготовка на химическите подразделения на СВ, планирани са за следващия месец подготовки на военнослужещи от Военновъздушните и Специалните сили, също така и на химическите подразделения на Военноморските сили. Така че нашият полигон освен от СВ се използва и от останалите родове войски.

– Какви съоръжения за тренировка и подготовка предлага полигонът?

– Полигонът позволява използването на всички системи – стрелкови и артилерийски, които са на въоръжение в БА: от пистолет „Макаров“ до най-големия калибър артилерийски системи. В това отношение единствено ни превъзхожда полигонът „Шабла“, ние нямаме възможност за стрелба със зенитни ракети. Миналата година на „Ново село“ даже се проведе стрелба с американската реактивна система за залпов огън M142 HIMARS („Хаймарс” – б. р.).

– Колко е голям полигонът, по-малък ли е от „Корен“?

– „Ново село“ е 146 кв. км, като размерите му са 18–20 км в дълбочина и 5–8 км широчина. Т.е. простира се от транспортен възел „Петолъчката“ до пътя Сливен–Ичера.

– Планирате ли изграждане на някакви нови съоръжения, подобряване на съществуващата материална база? Изобщо какво да очакваме в бъдеще от Учебен полигон „Ново село“?

– Към момента се планира ремонт на битовия корпус, където се настаняват военнослужещи, които идват на тренировки, но не на полеви условия. Одобрен е проектът за ремонт на покрива, както и други ремонти по инфраструктурата – например на танковата вишка. По линия на НАТО предстои да стартират множество проекти за изграждане на инфраструктурни съоръжения, както и се планират нови. Нови вишки за наблюдение и управление на мишените, нови елементи като площадки за зареждане на техника, предстои ремонт на пътища, мостове, предстои изграждането на полеви склад за боеприпаси с 32-тонен тротилов еквивалент. Също така в сектор градска среда предстои изграждането на съоръжения като сгради и съоръжения за тренировка. Изобщо към полигона има интерес от американска страна и оттам ще постъпят средства по линия на Алианса. Има проект за възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването, както и за изграждането на полеви лагер от контейнерен тип на химическия полигон „Чубра“, което ще позволи в бъдеше личният състав да остава там, да не пътува всеки ден от тук до там, което е един вид разход. Също така полигон „Ново село“ е единственото място, където нашите танкисти могат да провеждат курсовите си упражнения. Общо взето, полигонът предлага възможности за занятия и тренировка на пълния спектър военни подразделения в нашата армия – от химици, инженери, танкисти, мотострелковаци, артилеристи и т. н.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани