Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия дебатира колко точно е редно да се забавлява на купон един премиер

[post-views]
Финландия не иска ядрени оръжия и бази на НАТО на територията си

В изтекъл видеозапис се вижда как министър-председателката на Финландия Сана Марин танцува и пее с приятели на частен купон. Тридесет и шест годишната лидерка позира пред камерата, танцува коленичила, с ръце зад главата, прегръща се с приятели и се забавлява.

Безброй подобни видеоклипове се споделят всекидневно в социалните мрежи от млади и не толкова млади хора, които се забавляват във Финландия и по целия свят. Но появата на видеото в публичното пространство предизвика дебат сред финландците за това колко точно забавление е неподходящо за министър-председател, особено като се има предвид нападението на съседна Русия срещу Украйна, което накара отдавна неутралните Финландия и Швеция да подадат молба за членство в НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Марин, която оглавява лявоцентристката Финландска социалдемократическа партия, е изправена пред лавина от въпроси за купона: Имало ли е наркотици? Алкохол? Работила ли е, или е била в лятна ваканция? Дали министър-председателката е била достатъчно трезвена, за да се справи с извънредна ситуация, ако такава възникне?

Видеото, явно заснето от някой от участниците в партито, изтече в социалните мрежи и привлече вниманието на финландските медии тази седмица. Марин заяви, че е била на партито през последните седмици, но отказа да каже къде точно и кога е било то.

Тя също така призна, че е празнувала бурно с приятелите си и че е бил употребен алкохол – но, доколкото ѝ е известно, не и наркотици. Вчера тя заяви, че си е направила тест за наркотици, за да сложи край на спекулациите за забранени вещества.

„Надявам се, че през 2022 г. е прието дори вземащите решения хора да танцуват, пеят и ходят на партита“, каза Марин пред репортери. „Не ми се искаше да се разпространяват каквито и да били кадри, но избирателите трябва да решат какво мислят за това“.

Министър-председателката, която е омъжена и има 4-годишна дъщеря, често пъти е казвала, че макар и да е ръководителка на финландското правителство, тя е като всеки друг на нейната възраст, който обича да се забавлява с приятелите и семейството си в свободното си време.

Мнозина похвалиха финландската министър-председателка за това, че съчетава тежката си работа с активен личен живот, но други поставиха под въпрос решението ѝ да остави да бъде снимана, дори когато и е било обещано, че видеоклиповете няма да бъдат публикувани, отбеляза Ройтерс.

В момент, когато Европа е неспокойна заради войната на Русия в Украйна, Марин също така е критикувана, че участието ѝ на партита може да попречи на способността ѝ бързо да изпълнява задълженията си, ако Финландия бъде ударена от внезапна криза.

„Ако възникне кризисна ситуация, ще знам за нея преди полунощ в събота вечер“, каза тя пред репортери и добави, че финландските въоръжени сили са добре подготвени да предвидят всяка военна криза, която би могла да засегна страната.

Финландия, която има дълга обща граница с Русия, подаде молба заедно със съседна Швеция за присъединяване към НАТО на фона на войната в Украйна.

Асошиейтед прес събра вчера мнения на финландци във връзка със станалото.

Йосуа Фагерхолм, който работи в областта на маркетинга, заяви, че случката може да навреди на репутацията на Финландия и на доверието на гражданското общество във финландските политици. „Смятам, че е важно нашите политици да бъдат уважавани и да се ползват с доверието на обществеността. Така че не мисля, че това изглежда добре“, каза той.

Минту Килиайнен, студентка в Хелзинки, не е съгласна с това. Тя каза, че всеки има право на мнение, но според нея изтеклият видеозапис е привлякъл твърде много внимание. „Нормално е да се забавляваме“, каза Килиайнен.

Някои поддръжници на Марин изтъкват, че критиките срещу министър-председателката миришат на сексизъм. Тя стана най-младият министър-председател на Финландия през 2019 г. на 34-годишна възраст. Дори в славещата се с равенството между половете скандинавска страна Марин смята, че понякога на пола и възрастта ѝ се обръща твърде голямо внимание. През 2020 г. тя заяви пред списание „Вог“, че ,“на всяка позиция, на която съм била, полът ми винаги е бил отправна точка – че съм млада жена“.

Ану Койвонен, преподавателка по джендър науки във финландския университет в Турку, заяви за АП, че не смята, че полът е бил решаващ фактор за вълнението около изтеклия видеоклип. Тя каза, че самият купон не е голям проблем, но фактът, че видеото е изтекло, може да се разглежда като грешка в преценката на министър-председателката по отношение на хората, с които се е обградила. „Това, че не се е въздържала в компания, в която не може да се довери на всички в стаята – мисля, че това е основният проблем в момента“, каза Койвонен.

Ярно Лимнел, експерт по киберсигурност и регионален политик от консервативната финландска Национална коалиционна партия, заяви, че инцидентът е проблематичен от гледна точка на сигурността. Той отбеляза, че висшите финландски ръководители представляват интерес за чуждестранните служби за сигурност. „Информацията се събира от различни източници и дори на пръв поглед тривиални парчета информация могат да бъдат от значение за чужда сила“, каза Лимнел за местен вестник.

Това не е първият път, когато купоните на Марин попадат в полезрението на медиите. През декември тя се извини публично, след като е била по барове до 4 часа сутринта, въпреки че е получила текстовото съобщение да избягва социални дейности поради контакт с човек, заразен с ковид. Марин заяви, че не е видяла съобщението, защото е оставила телефона си вкъщи. По-късно тестовете ѝ за коронавирус се оказаха отрицателни.

Дори в прогресивно общество като финландското Марин не се вписва в представите за типичен политик. Тя е израснала със самотна майка, която е имала връзка с друга жена. Много финландци се гордеят с нейния модерен подход към премиерския пост, включително и с небрежното облекло, което носи понякога по официални поводи. Марин разбуни социалните медии през април, когато се появи на пресконференция с шведската си колежка Магдалена Андершон, облечена в черно кожено рокерско яке.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани