Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турско нападение в сирийската провинция Алепо

[post-views]
Турско нападение в сирийската провинция Алепо

Сирийските власти се заканиха на Турция, че я очаква „бърз отговор“, след като обявиха, че трима военни загинаха, а шестима бяха ранени при турско въздушно нападение в провинция Алепо. Това става в момент, когато Анкара, от една страна, се подготвя за възможна нова операция в Сирия, а от друга допуска открито разведряване с режима на Башар ал Асад.
След атаката по военен пункт са причинени „материални и човешки“ загуби по позиции на турската армия, твърди още Дамаск. В официалния дискурс на САНА и сирийската държава се говори за „турския окупатор“, който, също според агенцията нейни „източници“ в подконтролни на кюрдите земи, вече готви планираната офанзива срещу сирийски територии. Преди това бе съобщено за още един обстрел в района на Кобане, в провинция Алепо, който е в ръцете на подкрепяните от САЩ Сили за защита на народа (YPG) и където също се съобщава за сблъсъци между тези сили и армията на Анкара.
Сирийската армия е в райони близо до границата от 2019 г., когато кюрдските бойци се обърнаха към Асад за помощ заради притеснение от бъдеща турска операция. Това стана, след като САЩ се съгласиха с изтеглянето на голяма част от силите си от Североизточна Сирия.
Кюрдските бойци са цел на турски операции от 2016 г. насам, с които Анкара овладя територии близо до южната си граница и вклини свои сили между райони, контролирани от кюрдите. Смъртта на сирийски военни обаче е необичайна.
Кобане е един от градовете, сочени като възможни цели на бъдещата турска операция в Сирия, заедно с Тел Абияд и Манбидж. YPG са гръбнакът на Сирийските демократични сили, кюрдско-арабска коалиция, формирана с поддръжката на САЩ в средата на миналото десетилетие покрай борбата срещу „Ислямска държава“. За Анкара YPG са сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), с която Турция започна конфликт преди почти 40 години и която е смятана от нея, Европейския съюз и САЩ за терористична организация. Битката за Кобане, обсаден от „Ислямска държава“ през 2014-2015 г., бе ключова за консолидиране на кюрдските сили. (БА)

Турската армия готви операция в Северна Сирия

Най-ново

Единична публикация

Избрани