Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски бойци от „Крещящите орли“ идват в България

[post-views]
Американски бойци  от „Крещящите орли“ идват в България

Автор: Пламен Петров
2400 бойци от една от най-елитните дивизии на САЩ – 101-ва въздушна, ще бъдат разположени през есента в България и още три държави от източния фланг на НАТО – Унгария, Румъния и Словакия. Това става ясно от пост на американската мисия към Северноатлантическия пакт. Целта на това дислоциране е описана така: „да защитят източния фланг на НАТО, да вдъхнат увереност на нашите съюзници и да възпират нашите противници“. Става дума за временно разполагане в отговор на руската инвазия в Украйна, а не за трайна промяна в цялостното позициониране на американските войски в Европа. Не става ясно дали очакваните американски бойци ще бъдат част от формиращата се бойна група на НАТО в България, в която водеща страна е Италия.
Освен със своите всепризнати професионални качества, бойците от 101-ва въздушна дивизия могат да се похвалят и с колоритно прозвище – „Крещящите орли“ (Screaming Eagles). Бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс ги нарича
“върхът на копието” на американската военна сила а генерал Едуард К. Майер, бивш началник на щаба на армията, ги определя като най-мощната и тактически мобилна дивизия, с която САЩ разполагат.

Бойци от 101-ва дивизия тренират въздушно-десантна операция на полигона край румънския град Бабадаг в Северна Добруджа, 7 август 2022 г.

Седалището на 101-ва дивизия е във Форт Кембъл, щата Кентъки. Много настоящи нейни членове са възпитаници на училището за въздушно нападение на армията на САЩ, което е известно като едно от най-трудните курсове в армията и само около половината от тези, които го започнат, го завършват. “Тази дивизия е участвала в почти всички войни, които са водели САЩ”, коментира пред в. “Труд” о. р. генерал Съби Събев, бивш български представител в НАТО. Дивизията е много натренирана и с много висока готовност. Според ген. Събев числеността на «Крещящите орли» е около 11 хиляди души. Но в новите условия е възможно съставът й да е спаднал до 9000, от които една четвърт ще бъдат прехвърлени в Европа.

“Възможно е при нужда и останалата част да бъде прехвърлена от САЩ”, смята ген. Събев. Те ще бъдат превозени до Европа с тежки транспортни самолети, а ако осъществяват десант по въздушния способ, имат и по-лека техника – с парашути и с хеликоптери С 47 “Чинук”, казва още генералът.

101-ва дивизия е създадена в щата Луизиана на 2 ноември 1918 г., само няколко дни преди края на Първата световна война. Следва демобилизация и активиране отново през лятото на 1942 г., в разгара на Втората световна война. Тогавашният командир на дивизията генерал-майор Уилям Лий казва в своя заповед: «101-ва въздушно-десантна дивизия няма никаква история, но има среща със съдбата». И наистина, след по-малко от две години бойците от дивизията участват в една от най-значимите битки на Втората световна война – десантът на съюзническите войски в Нормандия.

В така наречения Ден D, 6 юни 1944 г., започва решаващият етап от разгрома на хитлеристка Германия на Западния фронт.
„Крещящите орли“ участват в освобождението на Холандия и в битката край град Бастон в Белгия. През април 1945 г. те навлизат в района около река Рейн на германска територия и в навечерието на победата стигат до Бавария. Във Втората световна война дивизията дава свидни жертви –1766 убити, 6388 ранени, 207 безследно изчезнали, 967 попаднали в плен. В края на 1945 г. дивизията е демобилизирана. Активирана е отново през 1950 г. заради избухването на Корейската война. В средата на 1968 г. дивизията е реорганизирана и става аеромобилна; а през 1974 г. – десантно-щурмова. Наименованията показват преминаването на дивизията от самолети към хеликоптери като основен метод за доставяне на войски в битка.

Любопитен момент е вплитането на дивизията в налагането на расовото равенство в САЩ през 50-те години. След като с решение на Върховния съд е премахната расовата сегрегация в училищата, президентът Айзенхауер разпорежда през есента на 1957 г. бойци от «Крещящите орли» да охраняват деветима чернокожи ученици в гимназия в град Литъл Рок.

101-ва дивизия е активна във всички войни, водени от САЩ през последните няколко десетилетия. Операциите се провеждат от мобилни екипи, покриващи големи разстояния, воюващи зад вражеските линии и работещи в тежки условия с ограничена или влошена инфраструктура. Уникалната мобилност на бойното поле и високото ниво на обучение поставят «Крещящите орли» в авангарда на сухопътните бойни сили на САЩ в последните конфликти в Ирак, Афганистан и Сирия.
В официалните съобщения се говори, че сега 101-ва дивизия се завръща в Европа за пръв път след Втората световна война, но това не е съсвсем вярно, защото части от нея участват в миротворческата операция в Косово през 2000-2001 г.
Кога точно «Крещящите орли» ще дойдат в България все още не знаем, но от тяхната Фейсбук страница научаваме, че от края на миналия месец те вече са в Румъния. На 30 юли на военното летище «Михаил Когълничеану» край Констанца се е провела специална церемония по случай началото на разполагането на части от дивизията в Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани