Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върхът на подготовката е на „Корен”

[post-views]
Върхът на подготовката  е на „Корен”
Подполковник Светослав Годинов

Поредно голямо изпитание ще има 31-ви механизиран батальон с командир подполковник Светослав Годинов от състава на 2-ра Тунджанска бригада. От 17 до 20 октомври формированието ще участва в тактическото учение с бойна стрелба (ТУБС) „Верея-22” на тема: „Усилен механизиран батальон в отбрана в първия ешелон на механизирана бригада в направлението на главния удар на противника”. То е под ръководството на 2-ра бригада и е част от командно-щабното учение „Балкан-22” на „Корен”, в което ще участват и други формирования от състава на Сухопътните войски.

Защо предстоящото ТУБС може да се определи като поредно изпитание за хасковския батальон? Защото той е само на 20 години, но за това време е участвал в редица големи национални учения. Негови контингенти са записали мисии в чужбина и са давали дежурства в Многонационалната бойна група на Европейския съюз – HELBROC BG, модули са оказвали помощ на населението при бедствия…

На 1 март т.г. 31-ви механизиран батальон навърши 20 години от формирането си. По повод на празника се състоя Ден на отворени врати и се проведоха спортни турнири, на учебен център „Добрич” бяха демонстрирани способностите на полевата кухня… Но по различни причини и ограничения тазгодишното честване бе по-различно от отбелязването на 15-годишнината преди 5 години. Тогава тържеството в драматичен театър „Иван Димов” се превърна в истинско събитие за Хасково.

Каква е кратката история на формированието? Създадено е на 1 март 2002 г. като 1-ви отделен механизиран батальон в състава на командване „Изток”. От 1 юни 2003 г. той е реорганизиран в 31-ви отделен механизиран батальон. А от 1 юни 2005 г. формированието е преподчинено на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада, която от 1 юли 2012 г. стана механизирана. Смята се, че 31-ви механизиран батальон е наследник на традициите и добродетелите, завещани от предците – 10-и Родопски пехотен полк и 31-ви мотострелкови полк.

Първото дежурство на рота от Българската армия в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC BG бе от състава на 31-ви механизиран батальон. То бе от 1 юли 2007 г. до 31 декември 2007 г. След него в дежурство застъпваха отново роти от батальона: втора – от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2009 г., трета – от 1 юли 2011 г. до 31 декември 2011 г., четвърта – от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2014 г., и пета – от 1 януари 2016 г. до 30 юни 2016 г.

Май 2015 г. Сертификация на 5-а рота HELBROC от състава на 31-ви механизиран батальон

Две роти от батальона участваха в състава на контингент в мисията на коалиционните сили за поддържане на мира в Афганистан – ISAF. Други две роти бяха в контингент при операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА – EUFOR. Рота за охрана и взвод за охрана изпълниха задачи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Кандахар, Афганистан.

През годините формирования от 31-ви батальон участваха десетки пъти при гасене на пожари и при обезвреждане на невзривени боеприпаси. Паметно е ликвидирането на последствията от голямото наводнение в с. Бисер през 2012 г. Изпълнени бяха и съвместни дейности със служителите на МВР при задачите по охраната на държавната граница с Гърция и Турция.

Но да се върнем към големите учения в последните години. През юни 2017 г. на „Корен” се състоя тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-17” на тема „Усилен механизиран батальон като преден отряд на сухопътен компонент в настъпление”. Учението бе организирано от щаба на 2-ра Тунджанска бригада и представляваше финален етап от подготовката на 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования.

През миналата година на 2 и 3 юни на полигон „Корен” бе същинската част на „Ответен удар-21” на тема „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение”. На 31-ви батальон бяха поставени задачи по планиране и провеждане на ефективни бойни действия на тактическо ниво. Неговият командир подполковник Светослав Годинов трябваше да синхронизира действията на маневрените, поддържащите и осигуряващите формирования при провеждане на съвместните действия.
Подполковник Светослав Годинов е роден през 1977 г. в Стара Загора. Завършил е Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” през 2001 г. със специалност – „Мотопехотни войски”, и ВА „Георги С. Раковски” през 2015 г. Бил е командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, старши помощник-началник на отделение в щаба на 2-ра бригада, началник-щаб на батальон. И от 1 ноември 2018 г. е командир на 31-ви механизиран батальон.

Както бе през миналата година, така и през тази подготовката за ТУБС започна отрано. След бойните стрелби с механизираните взводове на ротите е подготовката на материалните средства за учението. Ще се проведе и периодично техническо обслужване. А на „Корен” батальонът излиза още на 7 октомври. В навечерието на „Верея-22” ще се състоят ротни тактически учения. Ще бъдат синхронизирани действията с придадените формирования, като двете танкови роти от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. А ТУБС ще бъде поредното голямо изпитание за 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра бригада. То е и върхът, и финалът на неговата подготовка за тази година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани