Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Договаряме с Румъния опазването на военните паметници

[post-views]
Договаряме с Румъния опазването на военните паметници

Важна част от подготвителните мероприятия за преговорния процес по подписване на Споразумение с Румъния за опазване и поддържане на военните паметници бе неотдавнашното второ в рамките на един месец работно посещение на експертна група
на МО в северната ни съседка. Бяха извършени оглед и регистрация на военните паметници в Румъния. Те са най-вече в три района – Северна Добруджа, като основен епицентър на българско-румънските бойни действия през Първата световна война, около Букурещ и около т.нар. Серетски фронт между градовете Браила и Бузъу.

Българската експертна група в състав: Диян Валянов – и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”, и Радослав Симеонов – главен експерт в отдел „Военни паметници и военнопатриотично възпитание“ в същата дирекция, е имала работна среща с представители на румънската организация „Култ към героите“. От румънска страна е изразено желание за подписване на такова споразумение, още повече че тя има такива двустранни документи с 10 европейски държави. Готовността на нашето МО за предприемане на необходимите стъпки за подписване на споразумението е изразена от г-н Валянов.

Диян Валянов до българския военен паметник в гробището на с. Аджигьол, Тулчанско

По време на това второ посещение са обходени седем обекта. В Международното военно гробище „Про патрия“, което е открито на 28 август 1918 г. и се намира в южната част на Букурещ, първоначално са погребани около 160 български чинове. По-късно са донесени костите на около 45 наши герои от военни гробища в района на румънската столица. През 30-те години на миналия век тогавашното Министерство на войната след споразумение с румънските власти успява да събере всички в един обособен парцел. Официалната церемония по неговото откриване и освещаване е на 21 май 1936 г. В центъра на гробището е поставен обобщаващ монумент, а общият брой на надгробията е 72. След Втората световна война състоянието на българските гробове се влошава и едва през 2005 г. МО изготвя проект и до края на годината извършва реставрирането.

С погребаните 9653 души откритото през 1931 г. Международното военно гробище в гр. Бузъу е едно от най-големите в Румъния и едно от най-значимите места в Европа за почитане на паметта на загиналите в дух на единство и помирение. Там освен на румънски са положени тленните останки на военнослужещи от Германия, Австро-Унгария, България, Турция, Италия и Русия. Повечето от тях са неизвестни. Гробището е в отлично състояние. Българските военни гробове са в общ парцел с руски, но на фона на останалите се открояват като неподдържани и нуждаещи се от ремонт и почистване. Известни са имената на всички чинове, погребани в Бузъу и би могло да се иска разрешение за изписването им.

При направения оглед край с. Питуланци, Браилско, където по време на Първата световна война е съсредоточен Щабът на сборната пехотна дивизия под командването на генерал Тодор Кантарджиев, са открити 12 български гроба на войници и офицери. Повечето от тях са в изключително лошо състояние, пръснати са по цялата територия на гробището, част от текстовете са заличени. Явно се налага сериозен ремонт и по възможност събирането им в общ парцел.

В отлично състояние е гробището на манастира „Кокош“, което се намира на 7 км западно от с. Никулицел, Тулчанско. Според данни на ДВИА – Велико Търново, там е било обособено българско войнишко гробище с около 25 погребани чинове. В края на декември 1916 г. в този район се водят бойни действия между български и руски войски. Днес в манастирското гробище могат да бъдат открити само две наши надгробия – на подпоручик Неделчо Ламбев Кръстев от Седми Преславски пехотен полк и общо надгробие на четирима войници от същия полк.

Радослав Симеонов при един от българските гробове в района на манастира „Кокош“

В района на каменната кариера „Пиатра рошу“ между селата Траян и Туркоя се намира Паметникът на българските кавалеристи, които са загинали на 18 декември 1916 г. в бой с руската кавалерия. Паметникът представлява пресечена пирамида, продължена от второ тяло под формата на паралелепипед. Висок е около 2,5 м, съхранен е в автентичния си вид от 1917 г. Върху него има изписан затрогващ текст „Прахът на героите е създал Отечеството“, както и имената и званията на двама загинали кавалеристи, като единият е офицер от 2-ри конен полк. Би могло да се помисли за неговото преместване в по-достъпен и по-чист район.
Българският военен паметник в гробището на с. Аджигьол, Тулчанско, е открит официално на 24 април 1918 г. в центъра на голямо наше военно гробище с около 35–40 надгробия. Недалеч от него е било изградено мюсюлманско военно гробище за български войници от турски произход. От целия комплекс е запазен само средищният военен паметник, който през 2016 г. е ремонтиран и спасен от срутване благодарение на една гражданска инициатива от жители на гр. Добрич. На него са изписани имената на всички загинали войници, погребани в гробището.

В двора на българската църква „Св. Георги“ в Тулча е имало обособено наше военно гробище с 22 погребани чинове, но сега няма никакви запазени следи, става ясно от изследването на българската експертна група. По време на разговорите с представителите на „Култ към героите“ е станало ясно, че е възможно да има останки от български военни гробове в гробището в гр. Слобозия.
Първото и второто посещение на представители на МО показват, че подписването на споразумение с румънската страна ще създаде реални възможности за подобряване на състоянието на българските военни паметници и гробове, както и за откриването на други, които с годините са били заличени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани