Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поемат изцяло модернизацията на Т-72

[post-views]
Поемат изцяло  модернизацията на Т-72

Автор: Евгени Генов

Девет танка на пехотата Т-72 до средата на септември трябва да бъдат модернизирани и да минат през т.нар. първа приемка. Обновлението на машините е съвместна дейност на израелската компания Elbit systems land и българските инженери и работници от „Терем-Хан Крум“ ЕООД в Търговище. Плановете са да бъдат обновени по най-съвременни армейски стандарти за този вид въоръжение и техника общо 44 танка – 40 за Сухопътни войски и 4 за НВУ. „Първите 9 машини ги работим съвместно с израелските екипи на фирмата и от средата на септември, от 10-та машина натам, ние поемаме самостоятелно тази дейност. От този момент задачата по модернизацията на Т-72 става изцяло отговорност на завода. Така е по договор”. Това заявиха от ръководството на завода в Търговище пред представител на в. „Българска армия“.

На този етап модернизацията за всеки танк включва нова термовизионна камера за механик-водача, която може да вижда нощно време на километри и е с голяма разделителна способност, позволяваща дори да разграничи заек, лисица или куче се движи в тъмнината, специални сензори за засичане дали танкът е облъчен от лазер, нова система за управление на огъня и система за управление на бойните действия, както и агрегат, позволяващ работа на всички системи на танка, без да е включен двигателят.
Модернизацията се състои най-общо от 7 стъпки, като българите са усвоили вече първите 5, по останалите 2 предстои обучение до края на август. Тук коректно обясняват, че предишните модернизации, които са правили по-рано на БТР-60ПБ и на МТЛБ, да речем, са разработени от тях като конструктивна и технологична документация и практическо изпълнение. Докато модернизацията на Т-72 е разработка на Elbit, а българските специалисти извършват монтажните дейности, както и настройки на системите. Интересното е и че не е имало предварително обучение на нашите екипи, всъщност то се е извършвало в процеса на работата, още с първата машина, което е показател за техния професионализъм. Както се казва, хвърлят те от движение „в боя“, запретваш ръкави и се захващаш за работа.

Ентусиазмът на младите
„Модернизацията на Т-72 се извършва предимно от млади хора. Някъде между 30-40-годишни. Оформени са три групи, по различните части, които трябва да се монтират. Предварително не са обучавани, те се учеха в процеса на работата. Те са си щатните специалисти по поддръжка, ремонт и модернизация на машините и агрегатите на танка“, обясни Красимир Колев, началник на цех. Според него е имало подбор на хората, които ще участват в тази дейност, с оглед на това, че някои от тях могат да продължат с ремонт на танкове или на друга техника, ако постъпи поръчка. „Има бонуси под формата на допълнително финансово възнаграждение за хората, които сега модернизират Т-72. Но това е в рамките на финансовите възможности на завода. Действително за тях има такъв стимул“, допълни г-н Колев. И което е особено важно, съобщи той, че от няколко години имат разработен проект за три халета, където да се асемблират новите машини на пехотата, независимо какви са, когато евентуално стартира проектът за модернизация на Сухопътните войски.

В завод „Хан Крум“ професионализмът и качеството на военната продукция са издигнати в култ Фото Вилхелм Йоцов

Гражданската продукция
В „Хан Крум“, разбира се, не разчитат само на военни поръчки. Силната страна на завода е и гражданската продукция. „Правим щамповки на детайли като крайни изделия в ковашкия цех за нуждите на външни клиенти“, разказа Йордан Цвятков, началник на цеха. Те са и за външния пазар, за швейцарска фирма. Има клиенти и от Хърватска. Фирмата „Далековод“, специализирана в сферата на далекопроводите. Тя произвежда съединителните елементи на далекопроводните мрежи и в Швейцария реализира големи проекти в тази област. „Правим ковашки изделия за тях при много високо качество и с усилени показатели. Хората си носят екипировката, материала, от нас се иска само изпълнението, защото всичко, което правим, е с качество на европейско ниво. Идват при нас, в България, а не отиват на друго място, защото знаят какво можем и са доволни от продукцията, която им предоставяме“, заключи началникът на цеха. Според него тук се произвежда и продукция за нуждите на родния железопътен транспорт.

Без компромис с качеството
„Терем-Хан Крум“ ЕООД притежава сертификати по ISO: 9001, който е за качество, 14001 – за околна среда, 45001 – за здраве и безопасни условия на труд. Това разказа Снежана Узунова, маркетинг мениджър и началник ОТК на завода. Освен това заводът притежава и сертификат за съответствие с натовските стандарти по производство и проектиране на военна техника.
„При нас компромис с качеството не може да има. Като се започне от входа и се стигне до крайния продукт. Каквото и да произведем, ние даваме съответния сертификат и гаранции, че ако с продукта, който предоставяме, нещо се случи, ние поемаме отговорността“, допълни тя. В завода има уникални машини, каквито няма на друго място. „Няма как, ние работим военна продукция и това ни задължава да поддържаме високи способности. Ако направим нещо, не както трябва, утре нашите деца, ако се наложи, какво ще стане с тях, ако влязат в боя с тая техника, затова не можем да си позволим компромиси с качеството“, категорична бе г-жа Узунова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани