Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинците удрят в тила на руската армия

[post-views]

Взрив избухна във вторник сутрин във военна база на анексирания от Русия полуостров Крим, съобщи руската агенция „Интерфакс“. Инцидентът се е случил на територията на военна база в района на Джанкой, в северната част на полуострова. В района е въведен режим на извънредно положение. „На 16 август сутринта в района на село Майское (район Джанкой) избухна пожар на територията на оградено временно хранилище за боеприпаси на една от военните части. В резултат на пожар съхраняваните боеприпаси са детонирали“, се казва в изявление на руското военно министерство.
По-късно Следственият комитет на Русия информира, че е започнал наказателно разследване за диверсия, в резултат на която е станала експлозията. Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов съобщи за двама ранени цивилни граждани: Около 2 хил. души от околните села са евакуирани.
На 9 август авиационни боеприпаси избухнаха на военното летище Саки в Крим, убивайки един човек и ранявайки 14. Според министерството на отбраната в Москва основната версия за инцидента е „нарушение на правилата за пожарна безопасност“.
Високопоставен украински представител, пожелал анонимност, е съобщил на в. „Ню Йорк таймс“, че взривовете в склада за боеприпаси край Джанкой са причинени от украинска диверсионна единица, действаща в тила на врага. В сряда Федералната служба за сигурност на Русия обяви, че е арестувала шестима членове на група, причастна към тези взривове. Задържаните са руски граждани. Западни експерти изказват предположения, че е възможно атаките да са извършени и с новата украинска ракетна система „Гром-2“. Официално потвърждение от Киев няма, а Москва отрича.
Междувременно агенция РИА „Новости“ съобщи, че вицеадмирал Виктор Соколов е новият командващ Черноморския флот на Русия. Смяната на командващия вероятно се дължи на загубите, понесен от руския Черноморски флот от началото на нахлуването в Украйна. Сред тях са потопяването на крайцера „Москва“, оттеглянето от Змийския остров и саботажите на бази в Крим.
Владимир Путин е планирал да превземе по-голямата част от Украйна и да убие Володимир Зеленски, „ако е необходимо“, съобщава „Вашингтон пост“. Изданието пише, че през октомври 2021 г. ръководителите на висшите американски разузнавателни служби, военни и дипломати се събрали в Белия дом за спешна среща с президента Джо Байдън. Те представили строго класифицирана разузнавателна информация, съставена от придобити сателитни изображения, прихванати разговори и информатори, които разкривали плановете на Путин за пълномащабно нахлуване в Украйна. Изданието добавя, че военните планове на Путин включвали завземането на по-голямата част от Украйна. (БА)

Най-ново

Виж още

Избрани