Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„ф1.618“ – антиутопията на Теодор Ушев

[post-views]
„ф1.618“ – антиутопията на Теодор Ушев

След около 20 анимационни филма Теодор Ушев създава своя първи пълнометражен филм. Него, аниматора, илюстратора и режисьор още го помнят у нас, преди оставането му в Монреал, Канада, с невероятните театрални афиши, които сами по себе си бяха художествено събитие. Сегашният филм „ф1.618“ е антиутопия, вдъхновена от литературното произведение “Пумпал” на Владислав Тодоров. Историята ще ни пренесе в мистериозния свят на биотитаните. И ще я видим на тазгодишния фестивал за кино и литература Синелибри през септември, а от 26 ноември и по кината.
Заглавието ни препраща към златното сечение, което представлява ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф, чиято стойност е приблизително равна на 1,618. Числото на хармонията живее във всички проявления на визуалното и приковава погледа с божествения си баланс, също както смелата антиутопия на Теодор Ушев привлича с майсторска визия и изящни детайли.
Сюжетът разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора, които се готвят да напуснат Земята завинаги. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята.
Във водещите роли са актьорът от Народния театър Деян Донков като завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова (с награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020).

Най-ново

Единична публикация

Избрани