Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ядосаното коте показва нокти

[post-views]
Изтребител Ф-16 с капсулата Angry Kitten

Военновъздушните сили на САЩ провеждат тестовете на електронната капсула Angry Kitten (Ядосано коте) за провеждане на електронни атаки срещу противника. Както съобщават от ВВС по време на тестовете Ядосаното коте започва да показва ноктите си, защото специалистите ежедневно добавят към него нови технологии. Изпитанията се провеждат по специална оперативна полетна програма, наречена комбинирана тестова сила.
По време на изпитанията в тестовите съоръжения във военновъздушната база „Еглин“, Флорида, капсулата е прикачена към изтребител Ф-16.

Първоначално капсулата е създадена за симулиране на вражески електронни заплахи, но постепенно специалистите виждат, че тя може да се пригоди за провеждане на електронни атаки срещу противника. Впоследствие става ясно, че капсулата дава и други възможности и въздушното бойно командване препоръчва първоначално четири капсули да бъдат превърнати в бойна версия, която да се използва от американските изтребители за заглушаване на вражеските сензори.

В продължение на две седмици са направени 30 проверки на преработените капсули. Софтуерът на капсулите е бил актуализиран за часове и новите подобрения са проверени още на следващия ден при тестовете. Файловете с данни на софтуера са с отворен код, така че различните субекти могат да разработват и полеви софтуерни актуализации, съобразно потребностите си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Виж още

Избрани