Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канада наложи санкции на 62 души и на компания от отбранителния сектор заради руската инвазия в Украйна

[post-views]
Канада ще продължи да увеличава разходите си за отбрана и обявява нови санкции срещу Русия

Канада наложи санкции на 62 души и на една компания от отбранителния сектор заради нахлуването на Русия в Украйна, обяви днес премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

Трюдо съобщи това на срещата на върха „Кримска платформа“. Той говори чрез видеоконферентна връзка на форума, който се провежда в Киев.

В черния списък на Канада са включени високопоставени руски държавни служители, членове на техните семейства и ръководители на организации от отбранителния сектор, на които вече са наложени санкции, уточни Трюдо.

Сред санкционираните са бившият руски министър на отбраната Анатолий Сердюков, съпругата му Евгения Василиева и двете им деца. Първият заместник-изпълнителен директор на „Ростех“ Владимир Артяков и семейството му също попадат в списъка, става ясно от информация на уебсайта на канадското министерство на външните работи, предаде ТАСС.

Освен на физически лица, канадското правителство налага санкции и на руския концерн „Автоматика“ (част от „Роселектроника“), който произвежда безпилотни летателни апарати и електронни машини за гласуване.

Трюдо подчерта, че санкциите не засягат храните.

Канада ще предостави допълнителна помощ на украински структури – министерството на отбраната и националната полиция – като им достави необходимото оборудване и техническа подкрепа, обеща той.

„Кримска платформа“ е формат за консултации и комуникации, създаден от президента Володимир Зеленски през август 2021 г. за структуриране на всички въпроси, свързани с полуострова. Целта е разработка на практически подходи за привличане на вниманието към ситуацията в Крим и обсъждане на възможностите за връщането му в състава на Украйна, отбелязва УНИАН.

Участие в днешната среща на „Кримска платформа“ са потвърдили около 60 държави и международни организации, като сред тях има близо 40 на равнище президенти и министър-председатели, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани