Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново уникални находки при разкопките край нос Калиакра

[post-views]
Отново уникални находки при разкопките край нос Калиакра

Археологическото лято при некропола от XIV век край нос Калиакра отново регистрира уникални находки.

Преди четири години там беше открита т.нар. татарска плячка с над 950 предмета от злато и скъпоценни камъни. Много нови гробове с богат инвентар, златни накити и фрагменти от луксозни съдове са сред находките тази година на екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Сред най-ценните находки от това лято е откритата дръжка на гърне, на която има врязани преди изпичането знаци, които археологически потвърждават исторически факти, споделя зам.-ръководителят на екипа Филип Петрунов.

„Тази дръжка се намери в един пласт от края на V, началото на VI век, за който има исторически сведения, че по това време федерати по това време във Византийската империя са били българи.“

Открит е и зидан гроб, в който най-вероятно са били погребани двама духовници, обслужващи некропола и храма.

Продължават изследванията и за потомъка на Палеолозите Георги, чийто гроб и уникален пръстен бяха открити на нос Калиакра преди четири години. Той е бил убит в борбата за трона на деспот Добротица, информира един от авторите на книгата „Георги – един непознат аристократ от Калиакра“ Росен Пеевски.

„Загинал в много млада възраст. Според антрополозите не е бил навършил 20 години.“

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани