Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За убити и ранени при американски и израелски удари срещу проирански сили в Сирия съобщиха въоръжените сили на САЩ и сирийски източници

[post-views]
Израел се противопостави на Белия дом; САЩ: Виждаме ситуацията в Газа по различен начин

Въоръжените сили на САЩ заявиха, че за денонощие са ликвидирали в Източна Сирия четирима бойци от свързани с Иран въоръжени групировки в отговор на ракетни обстрели, при които в зоната са били ранени американски войници, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на американското военно командване в Близкия изток.

Ударите са били нанесени от хеликоптери „Апачи“ Ей Ейч 64, бойни самолети Ей Си 130 и тежки оръдия Ем 777. Унищожени са и 7 ракетни установки на проиранските групировки, посочва командването.

Въоръжените сили на САЩ и фракции, предполагаемо свързани с Иран, се обстрелваха взаимно в Сирия вчера трети пореден ден. Иран отрече всякакви връзки с атакуваните от САЩ въоръжени групировки, отбелязва АФП.

„Ще отвръщаме адекватно и пропорционално на всяко нападение срещу наши войници. Никоя групировка няма да ни атакува безнаказано. Ще вземаме всички необходими мерки да браним нашите хора“, даде да се разбере новият командващ въоръжените сили на САЩ в региона генерал-лейтенант Ерик Кърила.

Стотици американски войници са разположени в Североизточна Сирия като част от коалицията срещу остатъците от групировката „Ислямска държава“.

Междувременно двама цивилни са били ранени снощи при израелски удари в Западна Сирия. Нанесени са материални щети, възникнали са и пожари, съобщи държавната информационна агенция САНА, цитирана от АФП.

Мишени на израелската атака били складове за оръжия и муниции на милиции, свързани с Иран, каза Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация спомена за „жертви“, без да даде повече подробности. Според нея е безследно изчезнал офицер от сирийските военновъздушни сили.

През последните години Израел нанесе стотици въздушни удари в Сирия срещу позиции на режима, на милиции, съюзени с него и подкрепяни от Иран, както и срещу бойци на ливанското шиитско проиранско движение Хизбула. Израелската армия твърди, че тези атаки са необходими, за да бъде попречено на Иран – заклет враг на Израел, да установи военно присъствие край границите му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани