Информационен център на Министерство на oтбраната

Договаряме с Румъния опазването на военните паметници

Румъния ще получи от Европейската комисия 39 милиона евро за покриване на разходите, предизвикани от бежанската криза

Важна част от подготвителните мероприятия за преговорния процес по подписване на Споразумение с Румъния за опазване и поддържане на военните паметници бе неотдавнашното второ в рамките на един месец работно посещение на експертна група
на МО в северната ни съседка. Бяха извършени оглед и регистрация на военните паметници в Румъния. Те са най-вече в три района – Северна Добруджа, като основен епицентър на българско-румънските бойни действия през Първата световна война, около Букурещ и около т.нар. Серетски фронт между градовете Браила и Бузъу.

Българската експертна група в състав: Диян Валянов – и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”, и Радослав Симеонов – главен експерт в отдел „Военни паметници и военнопатриотично възпитание“ в същата дирекция, е имала работна среща с представители на румънската организация „Култ към героите“. От румънска страна е изразено желание за подписване на такова споразумение, още повече че тя има такива двустранни документи с 10 европейски държави. Готовността на нашето МО за предприемане на необходимите стъпки за подписване на споразумението е изразена от г-н Валянов.

По време на това второ посещение са обходени седем обекта. В Международното военно гробище „Про патрия“ което е открито на 28 август 1918 г. и се намира в южната част на Букурещ, първоначално са погребани около 160 български чинове. По-късно са донесени костите на около 45 наши герои от военни гробища в района на румънската столица. През 30-те години на миналия век тогавашното Министерство на войната след споразумение с румънските власти успява да събере всички в един обособен парцел. Официалната церемония по неговото откриване и освещаване е на 21 май 1936 г. В центъра на гробището е поставен обобщаващ монумент, а общият брой на надгробията е 72. След Втората световна война състоянието на българските гробове се влошава и едва през 2005 г. МО изготвя проект и до края на годината извършва реставрирането.

С погребаните 9653 души откритото през 1931 г. Международното военно гробище в гр. Бузъу е едно от най-големите в Румъния и едно от най-значимите места в Европа за почитане на паметта на загиналите в дух на единство и помирение. Там освен на румънски са положени тленните останки на военнослужещи от Германия, Австро-Унгария, България, Турция, Италия и Русия. Повечето от тях са неизвестни. Гробището е в отлично състояние. Българските военни гробове са в общ парцел с руски, но на фона на останалите се открояват като неподдържани и нуждаещи се от ремонт и почистване. Известни са имената на всички чинове, погребани в Бузъу и би могло да се иска разрешение за изписването им.

При направения оглед край с. Питуланци, Браилско, където по време на Първата световна война е съсредоточен Щабът на сборната пехотна дивизия под командването на генерал Тодор Кантарджиев, са открити 12 български гроба на войници и офицери. Повечето от тях са в изключително лошо състояние, пръснати са по цялата територия на гробището, част от текстовете са заличени. Явно се налага сериозен ремонт и по възможност събирането им в общ парцел.
В отлично състояние е гробището на манастира „Кокош“, което се намира на 7 км западно от с. Никулицел, Тулчанско. Според данни на ДВИА – Велико Търново, там е било обособено българско войнишко гробище с около 25 погребани чинове. В края на декември 1916 г. в този район се водят бойни действия между български и руски войски. Днес в манастирското гробище могат да бъдат открити само две наши надгробия – на подпоручик Неделчо Ламбев Кръстев от Седми Преславски пехотен полк и общо надгробие на четирима войници от същия полк.

В района на каменната кариера „Пиатра рошу“ между селата Траян и Туркоя се намира Паметникът на българските кавалеристи, които са загинали на 18 декември 1916 г. в бой с руската кавалерия. Паметникът представлява пресечена пирамида, продължена от второ тяло под формата на паралелепипед. Висок е около 2,5 м, съхранен е в автентичния си вид от 1917 г. Върху него има изписан затрогващ текст „Прахът на героите е създал Отечеството“, както и имената и званията на двама загинали кавалеристи, като единият е офицер от 2-ри конен полк. Би могло да се помисли за неговото преместване в по-достъпен и по-чист район.
Българският военен паметник в гробището на с. Аджигьол, Тулчанско, е открит официално на 24 април 1918 г. в центъра на голямо наше военно гробище с около 35–40 надгробия. Недалеч от него е било изградено мюсюлманско военно гробище за български войници от турски произход. От целия комплекс е запазен само средищният военен паметник, който през 2016 г. е ремонтиран и спасен от срутване благодарение на една гражданска инициатива от жители на гр. Добрич. На него са изписани имената на всички загинали войници, погребани в гробището.

В двора на българската църква „Св. Георги“ в Тулча е имало обособено наше военно гробище с 22 погребани чинове, но сега няма никакви запазени следи, става ясно от изследването на българската експертна група. По време на разговорите с представителите на „Култ към героите“ е станало ясно, че е възможно да има останки от български военни гробове в гробището в гр. Слобозия.
Първото и второто посещение на представители на МО показват, че подписването на споразумение с румънската страна ще създаде реални възможности за подобряване на състоянието на българските военни паметници и гробове, както и за откриването на други, които с годините са били заличени.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top