Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Истина е – добрата дума лекува сърцето

[post-views]
От днес още три области обявиха грипна епидемия

Лято е и е горещо. Банално, почти като това, че кръвното и сърцето ни отварят повече грижа. И като не се вслушваме стриктно в сигналите на тялото, се случва да създаваме проблеми и на лекарите. Заради което сме в Клиниката по кардиология на ВМА, където 4-ма специализанти дават надеждата за приемственост в екипа.
Какво се случва?
Ръководителят на клиниката по кардиология проф. Ивайло Даскалов обяснява адаптацията на сърдечно-съдовата система в горещините. Най-често проблемите се свързват с по-ниските стойности на кръвното налягане. Усеща се дискомфорт, понякога – аритмия. Задължителното нещо е консултацията с кардиолог или с личния лекар, за насока към специалист. Кардиологът оценява типа на аритмията и подхода за лечение. Той преценява причината за състоянието: разширените артериални кръвоносни съдове са понижили кръвното налягане или има загуба на електролити заради силното изпотяване. Ниските стойности при повечето пациенти с артериална хипертония, трябва бързо да се променят, да се изключат някои лекарства и да се нормализират стойностите в диапазона 120-130/80. Разходките са само рано сутрин или късно вечер за кратко, пият се повече течности и се ядат повече зеленчуци и плодове.

Заради последната вълна от COVID-19 в клиниката се появяват отново пациенти с миокардит. Затова се препоръчва поставяне на бустерна доза от ваксина при пациенти в риск, като това са и пациентите със сърдечно-съдови заболявания и възрастните, подчертава проф. Даскалов. Няма медицинска логика острите миокардни инфаркти да са повече през топлото време, казва той. Те са свързани с образуването на артеро-склеротична плака, която води и до пълното запушване на кръвоносния съд и некроза на част от сърцето.

Специализантите
Лейтенант д-р Боряна Григорова винаги е имала интерес към кардиологията, специализира вече 2,5 години. И се радва, че буквално всеки ден натрупва знания и опит. В професионалните й планове първо е да завърши специализацията си. А напред във времето мисли и за докторантура. От лекарска фамилия е и е наясно, че в медицината лесно няма. Интересува я възможността за научно развитие, за навлизане в по-дълбокото на професията. Като специализант има възможност с колегите й и за научни публикации. Оценява хоризонта в професията пред младите колеги в клиниката.

На д-р Мирослава Младенова вече й предстои изпит. Прекъснала е специализацията си само по майчинство. Харесва й възможността да работят с опитни лекари, които им доверяват да предлагат вида лечение на пациентите и да го следват самостоятелно, да извършват сами изследвания, „да водят“ сами пациентите – от приемането до изписването, да ги проследяват, като истински специалисти, макар и с помощта на колегите си-ръководители. Това дава самочувствие и подкрепя първите стъпки на един млад лекар, казва Мирослава, дава ни шанс да се усъвършенстваме във висококвалифицираните дейности на кардиологията, да посещаваме външни курсове.

Д-р Габриела Господинова втора година специализира тук. Обяснява, че сърцето винаги я е привличало като орган в човешкото тяло, свързан с всички жизнени процеси в организма. Необходимо е да му обръщаме повече внимание, въпреки че у нас пренебрегваме голяма част от симптомите му, казва тя. И така често в клиниката постъпват пациенти с дългогодишни заболявания, нелекувани и със съответни последствия. Сред тях има и млади хора. При някои болестите на сърцето се влияят от генетични заболявания, които се проявяват в ранна възраст, казва Габриела. Възрастните са засегнати повече от сърдечно-съдови заболявания. Физическата активност е важна за нормалното артериално налягане и доброто здраве, но не бива да се прекалява във фитнеса с нерегламентирани добавки, със стероиди, предупреждава бъдещият кардиолог. При надценяване на физическите възможности винаги има риск от инфаркт, дори 30-годишни пациенти са с данни за миокарден инфаркт. А в клиниката възможността за развитие е огромна, смята тя, като при обучението на всеки специализант се обръща индивидуално внимание. Специализантите винаги разчитат на обратна връзка с препoдавателите си.

Д-р Илияз Хаджиев, завършил Медицинския университет във Варна, за първа година е специализант в клиниката на проф. Ивайло Даскалов. Работата и специализацията ми във ВМА ми дава доста възможности за развитие заради това, че тя е голяма болница с много звена, в които могат да се видят не само кардиологични, но и полиморбидни пациенти, т.е. с множество други заболявания. Това споделя бъдещият кардиолог. И разказва, че базата данни им дава възможност да се развиват в различни направления, за да станат добри лекари-кардиолози. Въпреки че до завършването на специализацията му има доста време, в бъдеще би искал да работи тук. Споменава баналната истина, че рисковете от лятото с високите температури за сърцето отново се пренебрегват от хората. А заради разширяването на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане, пациентите на медикаментозно лечение трябва да следят стойностите му и в къщи и да го регулират. За да не се стига до хипотония с опасно ниски стойности. Илияз говори уверено с езика, който е слушал вкъщи от майка си – кардиолог и баща си – личен лекар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани