Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Плевен изпрати контингент за „Алтеа“

[post-views]
Плевен изпрати контингент за „Алтеа“

Автор: Красимир МИТОВ

С тържествен ритуал пред храм-паметника „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане” в Плевен беше изпратен контингентът за участие в мисията в зоната на военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина. „Алтеа”. Участието на българският контингент е в изпълнение на решение на Министерския съвет. Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика” в Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент е подполковник Калоян Стоянов – командир на четвърти механизиран батальон към Единния център за начална подготовка (ЕЦНП).

Само преди два месеца на полигона на ЕЦНП контингентът беше сертифициран и получи оценка „Боеготов” за участие в състава на междинния регионален резерв на операция „Алтеа” по стандартите на Съюзното командване по операциите.
Сред гостите на тържествения ритуал бяха генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия, той и началник на Плевенския гарнизон, Иван Петков – областен управител на област Плевен, Стефан Милев – заместник-кмет на общината. Отец Антон от Плевенската епархия отслужи молебен за здраветои благоденствието на воините.

Генерал-майор Михаил Попов приема строя

В приветственото си слово към участниците в контингента генерал-майор Михаил Попов заяви: „Оценката за всички ваши колеги, участващи в предни мисии е била висока. Вие доказахте, че сте добре обучени и сте надежден партньор. Очаквам, сигурен съм, че след вашето завръщане оценката за вас ще бъде също висока, защото знам от командирите ви, че подготовката ви е отлична, духът ви е висок. Когато започнете да изпълнявате задълженията си, мислете, че вие представяте България, Българската армия и Сухопътните войски. Работете в екип и не оставяйте емоциите да ви водят. Надявам се, че след шест месеца ще се видим отново тук и спокойно ще се гледаме в очите с чувство за изпълнен дълг”.

Областният управител Иван Петков се обърна към строя с думите: „Вярвам във вас, гордеем се с вас, че ще покажете висок професионализъм, дисциплина и завидно ниво на подготовка. Успешно и достойно действайте по поставените задачи и общото постигане на целите. Горди сме, че с достойнство, чест и доказан професионализъм изпълнявате дълга си, като носите бойния дух на предците ни. Уверявам ви, че в бъдеще ще разчитаме на вас на вашата компетентност и натрупан безценен военен опит”.

В отговора си от името на участниците в контингента подполковник Калоян Стоянов докладва: „Изказвам нашата благодарност към командването на Сухопътни войски, Министерство на отбраната и Министерския съвет за оказаното ни доверие и ви уверявам, че ще вложим сили, старание и умения да го защитим достойно. От опит знам, че шест месеца не са никак малко време, пречупени през теорията на относителността на Айнщайн, най-вероятно те ще ни се видят цяла вечност. За нас ще бъде голямо изпитание, за нашите физически и психически сили и способности, но, уважаеми близки и роднини, то ще бъде голямо изпитание и за вас да се справите с трудности в ежедневието при наше отсъствие. Благодаря ви, че дойдохте да ни изпратите в този момент. Ние винаги ще бъдем мислено с вас, а вие ни подкрепяйте в това трудно и отговорно начинание. Надявам се, след шест месеца да се срещнем отново тук и да се прегърнем”.

Ефрейтор Михаил Михов със семейството си
Фото авторът

За в. „Българска армия” военнослужещи споделиха, че с трепет очакват новото предизвикателство. Командирът на ротата капитан Мартин Иванов, с боен опит от мисия в Афганистан, каза, че се надява след активирането на личния състав да изпълнят отлично поставената задача, защото вярва в своите подчинени, които са мотивирани до краен предел. Подполковник Калоян Стоянов заяви, че мисията не е бойна, но това не отнема нейното огромно значение за опазване на мира в региона. Голяма част от личния състав има боен опит и на тази основа духът е приповдигнат. Ефрейтор Михаил Михов с вълнение сподели пред своята съпруга и двете си дъщери, че за трети път се разделя със семейството си, но е убеден в успешното изпълнение на мисията и с нетърпение ще очаква срещата с тях при завръщането си. Редник 3-ти клас Кремена Павлова, майка на три деца, с четири мисии зад граница и 16 години трудов стаж в армията е убедена в успеха на мисията и нейния щастлив край. С тържествен марш в края на ритуала контингентът декларира своята готовност за безупречно изпълнение на поставената задача.

Най-ново

Единична публикация

Избрани