Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жертви, ранени, икономически щети – резултатите от войната до тук

[post-views]
Жертви, ранени, икономически щети – резултатите от войната до тук

Руската инвазия в Украйна от 24 февруари остави десетки хиляди мъртви, милиони разселени и предизвика икономически срив по света. Ето как изглеждат до тук основните последици от войната,представени от агенция Ройтерс.
От 24 февруари 5587 цивилни са регистрирани като убити и 7890 ранени, въпреки че действителните жертви са много повече, съобщи Върховният комисар на ООН за човешките права (OHCHR) на 22 август. Повечето от убитите или ранените са жертви на експлозии от оръжия като артилерийски, ракетни и въздушни удари.
Отделно началникът на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний съобщи през тази седмица, че близо 9 хиляди украински военни са били убити във войната – първият брой на загиналите, предоставен от военното ръководство след инвазията.
Русия не съобщава колко бойци е загубила, но американското разузнаване изчислява, че около 15 хиляди руски войници са били убити досега в Украйна, и три пъти повече ранени. Това е колкото общият брой на съветските жертви по време на окупацията от Москва на Афганистан през 1979-1989 г.
От 24 февруари една трета от украинците са били принудени да напуснат домовете си, което е най-голямата текуща криза на разселване на хора в света, казват от Агенцията за бежанците към ООН. В момента има регистрирани над 6.6 милиона бежанци от Украйна в цяла Европа, като най-много са в Полша, Русия и Германия.

Освен човешките жертви Украйна е загубила контрол над около 22% от територията си в полза на Русия след анексирането на Крим през 2014 г., според изчисления на „Ройтерс“. Това е голяма част от бреговата ивица, икономиката е осакатена и някои градове са превърнати в пустош от руски обстрел. Икономиката на Украйна ще се свие с 45% през 2022 г., изчислиха Световната банка и МВФ.
От военните разходи на Украйна от февруари до сега почти 70% са за заплати на военните, а останалото – за покупки и ремонт на военна техника. Съюзниците на Украйна са й помогнали с 14 млрд. долара, а страната разчита на още 12-16 млрд. долара до края на годината.

Материалните щети от войната в Украйна възлизат на стотици милиарди долари. На снимката – улица в почти разрушения град Мариупол

Войната е скъпа и за Русия – макар че тя не разкрива разходите, които са държавна тайна. Освен военните разходи Западът се опита да накаже Москва чрез налагане на тежки санкции – най-големият шок за руската икономика след разпадането на Съветския съюз. Централната банка на Русия сега прогнозира, че икономиката на стойност 1.8 трилиона долара ще се свие с 4-6% през 2022 г., по-малко от свиването с 8-10%, което прогнозира през април.

Все пак въздействието върху икономиката на Русия е сериозно. Страната е изключена от западните финансови пазари, повечето от олигарсите са санкционирани, Москва изпитва проблеми с набавянето на някои стоки като микрочипове. Миналия месец Русия просрочи плащания по своите чуждестранни облигации за първи път от катастрофалните месеци след болшевишката революция от 1917 г. Инвазията и западните санкции срещу Русия доведоха до рязко покачване на цените на торове, пшеница, метали и енергия, подхранвайки както назряваща хранителна криза, така и инфлационна вълна. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани