Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Аполония” – за 38-и път изкуства с дъх на море

[post-views]
„Аполония” – за 38-и път изкуства с дъх на море

Тази година Празниците на изкуствата „Аполония 22” отбелязват 70-годишнината на Иво Папазов – Ибряма. Българският музикант, международно известната легенда на сватбарската музика, е носител на наградата World Music на Би Би Си. Това ще е и акцентът на празниците, които се провеждат за 38 път в Созопол. Ибряма поставя началото на кларинетното свирене и свири по цял свят заедно с най-добрите джазмени на няколко континента.

На музикалната сцена на „Аполония” тази година стъпват и рокаджиите от „Ахат”. „Фондацията” празнува „Щурците на 55” и ще събере заедно всички членове на бандата на една сцена. Белослава ще отбележи 22 г. на сцената с нови аранжименти на най-хитовите си парчета от последните й 4 албума.

Общо над 50 събития представя „Аполония” под небето на Созопол от 28 август до 5 септември: концерти, театрални постановки, изложби, литературни премиери, майсторски класове по режисура, актьорско майсторство и творческо писане, както и срещи с български творци край морето.

Майсторски клас по актьорско майсторство и режисура провежда режисьорът Галин Стоев, който отдавна работи във Франция. Сред разнообразието от изложби е и тази на плакати. А Михаил Билалов ще представи своя моноспектакъл „Бум-Бум” с участието на „Ангел Заберски бенд”. Театър „Българска армия” излиза с легендарната си постановка „Секс, наркотици и рокендрол”, която е в своя 30-и сезон и в същия актьорски състав от премиерата й – Ивайло Христов, Дони и Коцето! Ще видим и колекция творби на световноизвестните Кристо и Жан Клод.

Обичаната българска авторка Здравка Евтимова представя книгата си „Резерват за хора и вълци” и ръководи майсторския клас за творческо писане. Специални вечери ще има и за отбелязването на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишната на литературния историк Михаил Неделчев. Програмата на „Аполония” е на сайта: https://www.apollonia.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани