Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българска военна музика се лее по улиците на Базел

[post-views]
Арената в град Базел събра 9000 зрители на фестивала. Военните ни музиканти представиха достойно Българската армия под палката на маестро подполковник Ради Радев

Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия участва наскоро в 15-ото издание на традиционния за Базел, Швейцария, парад-дефилир. Участниците на фестивала тази година са над 800 и изнасят 11 концерта-спектакли, гледани на открита арена от над 90 хиляди души. Най-грандиозният парад продължава повече от 5 ч. с участието на над 250 музиканти от цял свят. Наживо той е гледан от над 200 хил. зрители по улиците на Базел или директно излъчен по Швейцарската национална телевизия. Освен гвардейския ни оркестър, единствен представител от страните от Източна Европа, участват и централният оркестър на швейцарската армия, оркестрите на норвежката и на уелската гвардия, оркестърът на английската кралица, гайдари от Австралия, Нова Зеландия, Канада.
Грандиозното събитие е признато през последните години за най-големия музикален парад на военни духови оркестри в света.

Българските военни музиканти участват за първи път, но спечелват симпатиите на публиката. Самата покана за участие във фестивала, организиран от военното министерство на алпийската страна, е признание.
Редом с гвардейския ни оркестър на фестивала участват и танцьори от Северняшкия ансамбъл от Плевен. Те изпълнили и танцовата композиция „На Дунава” по музика на подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия.
Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г., а от 1892 той преминава към лейбгвардейския ескадрон.

Най-ново

Избрани