Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл призова да бъде оказан натиск на Украйна по въпроса за Запорожката АЕЦ

[post-views]
За първи път Русия призна за значителни загуби в Украйна

Кремъл днес призова международната общност да окаже натиск на Украйна да облекчи военното напрежение около Запорожката АЕЦ и обвини Киев, че излага на опасност цяла Европа на фона на предстоящата визита на представители на агенцията за ядрена безопасност на ООН, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също така каза, че Москва не разглежда възможността за създаване на демилитаризирана зона около централата – нещо, за което САЩ настояват. По-рано заместник-ръководителят на руското министерство на външните работи Сергей Рябков заяви, че насърчаваната от Запада идея за установяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ би довела до допълнително нарастване на риска, припомня ТАСС.

Песков отказа да отговори на въпрос дали Кремъл смята, че е възможно централата да бъде включена в руската електропреносна мрежа. „Това е технологичен въпрос. Не мога да ви (кажа). Трябва да попитате нашите експерти“, каза той.

Руската страна е заинтересована от мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ и смята, че тя е необходима, като остава отворена за сътрудничество и взаимодействие, каза говорителят на Кремъл относно предстоящата визита в централата на екип на агенцията за ядрена безопасност на ООН. „Възможните условия за по-нататъшни действия ще бъдат обсъдени на място, като всичко ще зависи от подробностите“, отбеляза той. „Повтарям още веднъж: Чакаме тази мисия от дълго време, смятаме я за необходима“, добави Песков.

Той също така каза, че Русия ще осигури цялата необходима сигурност за мисията на МААЕ на украинската територия под неин контрол „предвид рисковете, които постоянно преобладават там и които са свързани с непрестанния обстрел на тази територия от украинска страна“. Песков обаче уточни, че мисията на МААЕ ще пристигне в централата през контролираната от Киев зона. „Знаете, че навлизането в тази територия ще се осъществи от зоната, контролирана от украинските въоръжени сили. Там, доколкото разбирам, сигурността ще бъде осигурена от украинците“, добави той.

Както Русия, така и Украйна отричат да са обстрелвали Запорожката АЕЦ през последните седмици, като в същото време обвиняват другата страна, че го прави, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани