Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още $3 млрд. военна помощ от САЩ за Киев

[post-views]
Още $3 млрд.  военна помощ от САЩ за Киев

Руска ракетна атака срещу гарата в малкото украинско градче Чаплино в Днепърска област причини смъртта на 25 цивилни граждани, ранените са десетки. Атаката стана в деня на националния празник на Украйна, който съвпадна с отбелязването на шест месеца от началото на войната. Съобщението на Москва за удара в Чаплино има съвършено различно съдържание. Според руското военно министерство, при атаката с ракета „Искандер“ е бил унищожен „влак с 200 украински резервисти“. Според съобщението на министерството са унищожени и 10 единици военна техника на път за зона на бойни действия в Донбас.
Междувременно се появи информация за поредица експлозии в окупираната от Русия Херсонска област. Украински медии съобщават за взривове в района на Антоновския мост в Херсон – най-големия мост в района, нужен на руската логистика, но направен неизползваем от удари на Украйна. В социалните мрежи се появиха кадри от серия взривове в Нова Каховка, също в Херсонска област.

Американският президент Джо Байдън обяви отпускането на 3 млрд. долара военна помощ за Киев в Деня на независимостта на Украйна. Досега най-голямата еднократна помощ след инвазията в Украйна беше на $1 млрд., която Конгресът одобри в началото на август. Байдън каза, че с парите военните нужди на Украйна ще бъдат удоволетворени за години напред и че Киев ще може да си купи ПВО и артилерийски системи, както и достатъчно муниции.

Унищожена руска военна техника бе изложена на централния киевски булевард „Крещатик“ по случай националния празник на Украйна

„Асошиейтед прес“ пише, че парите от новия транш ще се използват за обучение и оборудване на украинските военни „в очакване на многогодишни военни действия“. По-специално парите ще могат да се изразходват за закупуване на дронове или оборудване.
От началото на мандата на Байдън САЩ са отделили приблизително $10.6 млрд. помощ за сигурността на Украйна, а след анексията на Крим през 2014 г. – над $12.6 млрд.

Германия също съобщи във вторник, че управляващата коалиция се е договорила да задели още 500 млн. евро за украинската армия, включително за придобиване на средства за борба с дронове. Норвегия и Великобритания от своя страна обявиха като съвместна инициатива, че ще предоставят на Украйна миниатюрни норвежки дронове Black Hornet, съобщава CNN.
Отделно от военната помощ Киев разчита да получи от партньорите си още $12-16 милиарда финансова подкрепа до края на тази година, каза във вторник премиерът Денис Шмигал. Той заяви, че Украйна е успяла да запази финансовата си стабилност благодарение на външната помощ, която вече възлиза на $14 милиарда, но Киев е трябвало да насочи над 40% от бюджетните разходи за военни нужди.

Най-ново

Единична публикация

Избрани