Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Газпром“ сви доставките за Франция

[post-views]
„Газпром“ сви доставките за Франция

Руският енергиен гигант „Газпром“ свива за пореден път доставките за Франция. Те вече значително намаляха от началото на войната.

Кранчето на руския газ е на път да спре: „Газпром“ обяви незабавно намаляване на доставките си за френската енергийна компания „Engie“, основен доставчик на газ във Франция. Официалната посочена причина е спор по прилагането на договорите. Министърът на енергийния преход Аньес Пание Рунаше заяви пред „Франс ентер“, че Русия използва газа като оръжие във войната. По думите ѝ правителството се готви за „най-лошия сценарий“.

Според властите газовите запаси на Франция са  осигурени до 90%, целта е да достигнат 100% до ноември. Въпреки че страната с основен доставчик Норвегия е по-малко зависима от руския газ, не е сигурно, че суровината ще стигне за зимата, както призна правителственият говорител Оливие Веран.

„Навсякъде, където можем, трябва да намалим консумацията на енергия“- подчерта министърът на икономиката Брюно льо Мер. Той обясни, че правителството подготвя план за енергиен режим на предприятията, но само като крайна мярка, за да не се прибавя „икономическа криза към енергийната“.

Компанията „Engie“ преговаря за увеличаване на вноса от Алжир, където президентът Макрон тези дни бе на посещение. В петък той свиква извънредно заседание по темата.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани