Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ТПС: Израел налага санкции срещу инвестиционния механизъм на Хамас

[post-views]
ТПС: Израел налага санкции срещу инвестиционния механизъм на Хамас

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц подписа редица заповеди за определяне и изземване на имущество, налагащи международни ограничения върху инвестиционния механизъм на „Хамас“, който се оценява на стотици милиони долари, предаде за БТА израелската агенция ТПС.

Налагат се санкции и на висши служители на „Хамас“, включително Осама Али, ръководител на инвестиционния механизъм на Хамас и член на Съвета Ашура.

Заповедите срещу 20 групи, лица и компании, които играят ключова роля в инвестиционната система на Хамас, бяха подписани след съвместна операция, проведена от агенцията за сигурност Шин Бет, Националното бюро за борба с финансирането на тероризма към Министерството на отбраната и Дирекцията за разузнаване на Израелските сили за отбрана (ИСО).

Инвестиционната система е част от международната кампания за финансиране на терористичната организация. Организацията тайно управлява механизъм, оценен на стотици милиони долари, чрез мрежа от международни компании, които работят под прикритието на легитимни компании и които прикриват контрола на „Хамас“ върху техните притежания.

Тези компании се занимават предимно с проекти за недвижими имоти и инфраструктура и извършват операции в Судан, Турция, Обединените арабски емирства и Алжир.

По този начин инвестиционната система успява да измами властите, клиентите и доставчиците, включително банки, които не са наясно със собствеността и контрола на терористичната организация върху тези компании.

Едно от видните лица, определени като действащ терорист, е Осама Али, който е ръководител на инвестиционната система от 2017 г. Али е член на Съвета Ашура на „Хамас“ и поддържа пряк контакт с ръководителя на политическия клон на терористичната организация Исмаил Хания, както и с други висши служители на „Хамас“.

Компаниите, които бяха посочени, включват „Al-Rowad for Real Estate Development Company Ltd (Sudan)“ – суданска компания, създадена през 2010 г. и обединена с няколко допълнителни компании на „Хамас“ в Судан, и „Anda Company“ – саудитска компания за недвижими имоти и строителна компания, която е една от най-големите инвестиции на „Хамас“ в областта на недвижимите имоти и строителството, заедно със “Sidar” и “Agrogate Holding.”

Тази израелска инициатива е в съответствие с разпоредбите на администрацията на САЩ през май и наложените обозначения на някои от същите групи, отбеляза Министерството на отбраната.

Ганц заяви в сряда, че „това е важно разпореждане както от оперативна гледна точка, така и от по-широка международна перспектива. Нашата политика е ясна: ще продължим да подкрепяме прехвърлянето на средства към гражданите, като същевременно спираме всеки опит за насочване на пари, инвестирани в терористичната инфраструктура на „Хамас“ и струпването на сили. Бих искал да благодаря на всички организации, включени в тази важна работа.”

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани