Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България започна със загуба от Испания на старта Евробаскет 2022

[post-views]
България започна със загуба от Испания на старта Евробаскет 2022

България започна със загуба от Испания на старта Евробаскет 2022

В първият си мач на европейското първенство в Тбилиси баскетболистите на България отстъпиха на световния шампион Испания с 87:114 (17:28, 18:29,  31:32, 21:25). Барчовски започна с Дий Бост, Станимир Маринов, Иван Алипиев, Александър Везенков и Емил Стоилов.

Центърът Стоилов отбеляза първия кош на Евробаскет 2022. Българите бяха равностойни само в първата половина на откриващата четвърт и дори поведоха с 5:2 точки след тройка на Маринов. Постепенно испанците взеха преднина, успяха да неутрализират звездата ни Везенков и се възползваха от няколко неуспешни стрелби на националите ни и в крайна етка спечелиха мача.

Александър Везенков завърши с „дабъл-дабъл“ като отбеляза 25 точки и овладя 11 борби под кошовете за 35 минути игра. Иванов добави 16 точки, а Чавдар Костов се отличи с 13.

България започна със загуба от Испания на старта Евробаскет 2022

За Испания Лоренцо Браун постигна 17 точки и направи 5 асистенции, а Уили Ернангомес записа 16 точки и 6 борби.

Следващият мач на България е в събота от 17:15 часа срещу състава на Турция. В група „А“ са още домакините от Грузия, Белгия и Черна гора. Първите четири тима в крайното класиране продължават към осминафиналите, които ще се проведат в Берлин.

За България това е първо участие на Европейско първенство по баскетбол от 11 години насам. 41-ият шапионат  ще се проведе в четири различни държави – Чехия, Грузия, Италия и Германия, между 1 и 18 септември. Груповата фаза ще бъде в Чехия, Грузия, Италия и Германия, а елиминационната в германската столица Берлин. Действащ шампион в надпреварата е Словения.

България е с едно сребро и един бронз в историята на участията си на европейски първенства по баскетбол.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани