Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кипърските гърци и турци отбелязват заедно Световния ден на синдикални действия за мир

[post-views]
Кипърските гърци и турци отбелязват заедно Световния ден на синдикални действия за мир

Кипърски гърци и кипърски турци заедно отбелязват днес 1 септември, Световния ден на синдикални действия за мир. Над 100 организации – синдикати, политически партии и граждански сдружения от двете части на разделения Кипър, са инициатори на двуобщностно събитие за мир, което ще се проведе в буферната зона в Никозия.

Съвместната проява започва с митинги, които ще се състоят тази вечер на главния площад в южната част на Никозия и в централен парк в северната ѝ част. От тях ще тръгнат шествия на кипърските гърци и кипърските турци, които ще се съберат в разделящата столицата буферна зона за общото мирно събитие и концерт.

„Съвместната борба на работниците за разрешаване на Кипърския проблем е част от широката борба на всички народи по света за мир“, подчертават в обявената декларация инициаторите на проявата.

Участниците в нея заявяват, че ще продължат общата си борба за обединение на родината си. Целта е двузонална двуобщностна федерация, демилитаризирана и независима държава, която е „мост на мира и сигурността“ за целия регион, обявяват кипърско-гръцките и кипърско-турските организации.

Те настояват преговорите по Кипърския въпрос, които бяха прекратени преди повече от 5 години, да бъдат възобновени възможно най-скоро.

Световният ден на синдикални действия за мир тази година става още по-важен поради „драматичните събития в Украйна“, се казва в приетата декларация.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани