Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбите в Косово имат два месеца, за да сменят табелите на колите си

[post-views]
Сърбите в Косово имат два месеца, за да сменят табелите на колите си

Министър-председателят на Косово Албин Курти обяви днес, че подмяната на регистрационните номера на Република Сърбия с тези на Косово е започнала и че този процес ще продължи до 31 октомври, общо 61 дни, и ще се извърши в 34 общински центрове за регистрация на превозни средства, съобщи „Макфакс“.

„Призовавам гражданите на Република Косово, собственици на автомобили със сръбски регистрационни табели, да ги превърнат в РКС през следващите два месеца, през които са освободени от данъци и мита до 5000 евро”, заяви той във „Фейсбук“.

По думите му тези номера са наследство от Слободан Милошевич, с което се опитват да „държат гражданите от сръбска националност в миналото и в изолация“.

През юли властите в Прищина се опитаха да наложат пререгистрация на колите със сръбски номера, но намеренията срещнаха отпор от сръбската общност в Косово. Стигна се до блокади по пътищата и граничните пунктове северно от Косовска Митровица. Вълненията спряха под натиска на европейската дипломация, но косовският премиер обяви, че не се е отказал да наложи мярката.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани