Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия намалява драстично броя на визите, издавани за руски граждани

[post-views]
Финландците избират нов президент за ерата на НАТО с едно на ум за Русия

Финландия ограничи броя на издаваните визи за руски граждани до една десета от обичайния. Мярката е израз на солидарност с Украйна, предаде Асошиейтед прес.

От днес Финландия ще позволява на руските граждани да кандидатстват за туристическа виза само в един ден от седмицата и само в четири руски града: Москва, Санкт Петербург, Мурманск и в намиращия се близо до финландската граница Петрозаводск.

Финландия, която има най-дългата граница с Русия от всички държави членки на ЕС, обяви решението си по-рано този месец. То бе взето под засилен обществен натиск от политици и обикновени граждани заради войната в Украйна да бъде ограничено придвижването на руски туристи през скандинавската страна.

„Важно е да покажем, че не може, докато украинците страдат, туризмът да си продължава, както е било досега“, каза на вчерашното заседание с колегите си от ЕС в Прага финландският външен министър Пека Хависто. Той добави, че е особено обезпокоен от руския „туристически маршрут“ през летището на Хелзинки, който допреди руското нападение срещу Украйна на 24 февруари е бил използван от хиляди руснаци.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани