Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Sofia lights – магическа реалност в парка

[post-views]
Sofia lights – магическа реалност в парка

Представете си възможността да сте сред природа, само на няколко километра от сърцето на големия град, и да усетите безвремието и спокойствието, което дава усещане за утрешна възможност. Усещането, че светлинката е там и ви чака…

Именно това ни предлагат за втора поредна година парк „Врана“ и светлинните инсталации Sofia lights, дело на екипа на Urban Creatures. Вече десет години те създават едни от най-впечатляващите по мащаб и внушение графити стенописи върху частни кооперации, правят фестивали и работят за по-красива градска среда в София. Градски облик, който е по-комуникативен с хората и времето, в което живеем.

От 1 до 8 септември последният им проект Sofia Lights ни отвежда далеч от бетона, сред природата, която осветяват така, че да видим себе си. Ясен Гешев, който стои зад проекта, признава, че трудно може да обясни с думи инсталациите, но е категоричен, че те са за хора, които търсят почивка и съзерцание.“Защото се уморихме. Последните няколко години начинът на живот на хората много се промени. Скъса се първичната връзка с природата и духовното и се отиде в едно френатично разглеждане на картинки онлайн. И в един момент, особено по време на пандемията, ние си си казахме – стига толкова, уморихме се. Искаме да правим нещо, което е за хората като нас, които искат да си починат от въртенето на земята. И се оказа, че не сме сами и много хора изпитват същата необходимост. Най-важното за мен е какво Sofia Lights не представлява – не представлява шоу или мапинг, не представлява празник или парти. Това е нещо, което е много медитативно и много лично и нещата, които създаваме се разбират много индивидуално от всеки човек в зависимост от натрупванията, които има за възприятие“ – казва пред Радио България Гешев.

Тази година посетителите ще могат да провокират личните си натрупвания всяка вечер между 21:00 и 00:00 часа чрез три нови светлинни инсталации – „Мегалит“, „Присъствие“ и „Светулки“. А поради огромния интерес ще бъде показана отново и инсталацията „Невидимите нишки“. Заглавията са условни, обяснява ни Ясен с уговорката, че работите са многопластови и свободни за интерпретация.

„Самото изкуство се случва в главата на човека, който се е потопил в тези инсталации“ – казва той. Заглавията са просто начин за по-лесна комуникация, но реално те са обединени от общо изживяване, за което безспорна заслуга има и мястото.

„Парк „Врана“ е много особено място, създавано в продължение на 120 години, обгрижвано и до днес. Има една изключителна вибрация там, която кара времето да спре. И всъщност ние използваме природата и тази енергия, за да надградим духа й с инсталациите, които сме създали, а резултатът е наистина впечатляващ.“

Паркът е истинска творба на пейзажното парково изкуство, създадена в България през първата половина на XX век, като част от извънградска лятна резиденция на българските царе Фердинанд I и Борис III, с обща площ 140 ха. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Избраната местност представлявала обезлесена през османското владичество гола равнина, на която се е намирал чифликът на турския управник на София Осман паша. 

Всичко в парка е проектирано във форми, близки до естествено природните, което е характерно за по-голямата част от европейските паркове в миналото. Името му е свързано с любовта на княз Фердинанд към орнитологията и историята разказва, че е кръстен на първата птица, кацнала в двореца, която била врана. През 2001 г имението е подарено от Симеон Сакскобургготски на Софийската община. 

Днес паркът е дом на 821 дървесни, храстови и тревисти вида растения, някои от които застрашени от изчезване. Всички те ще бъдат отново дом на Sofia lights до 8 септември.

„Има много клишета на тема светлина. Светлината е много силна метафора за доброто, за Бог, за Любов и всъщност светлината не е нужно да грее. Ако има много мъничка светлина на стотина метра от теб, тя се забелязва и тази метафора много ми харесва за съвременния ден. Мъничките светлини на добро се забелязват от много далече и ние възприемаме светлината именно в този контекст – не е нужно тя да осветява всичко наоколо, а да бъде нещо, което просто стои там и бива забелязано отдалече“ – казва Ясен Гешев.

И тази година организаторите на събитието са осигурили безплатен достъп и условия за придвижване по алеите на хора в неравностойно положение и напомнят, че като произведение на изкуството в парка не се допускат домашни животни, влизане с велосипеди и храна. Всички условия и мерки са описани на сайта на проявата, която е част от официалния Календар на културните събития на Столична община.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани