Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Стоянов: Налага се ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили

[post-views]
Димитър Стоянов: Налага се ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили

Във Военна академия „Г.С.Раковски“ беше открита новата академична година

Министърът на отбраната Димитър Стоянов лично поздрави състава на Военна академия „Георги С. Раковски“ с откриването на учебната 2022/2023 г. Надявам се, каза той, заедно с военното ръководство на Министерството на отбраната в този кратък срок от няколко месеца, който имаме, да дадем импулс на модернизацията на Българската армия.

Предизвикателствата пред модернизацията на Въоръжените сили бе темата на първата лекция за учебната година, която по традиция е на министъра на отбраната.  Тя бе прочетена от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовски. Поставен бе акцент върху четири приоритетни области: адекватно ресурсно осигуряване; развиване и подобряване на проектите, свързани с превъоръжаването; изграждането на командири с модерно мислене и на стратегически лидери с ясна визия и актуализиране на част от националните стратегически документи.

Преди всичко е необходимо адекватно ресурсно осигуряване. Става дума за постигане на 2 % от БВП за отбрана още през следващата година, а не както е заложено в националния план през 2024 г. Амбицията е да се работи за постигане на 3 % от БВП за отбрана.  Друга важна задача е създаване на  Целеви инвестиционен фонд за модернизация на Въоръжените сили, в който да постъпват неусвоени в предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация, вместо да се връщат обратно в държавния бюджет. Основа на модернизацията е, бе отбелязано в лекцията, проектът на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО, която ще бъде разгледана от правителството и приета от Народното събрание. В ход на подготовка са предложения за изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили за промяна или премахване на някои ограничения в правомощията на министъра на отбраната и правителството. Става дума за въведените през 2010 г. прагове в Закона за отбраната и въоръжените сили, които регламентират министърът да дава разрешение за инвестиционни разходи до 50 млн. лв., Министерският съвет – между 50 и 100 млн. лв., а Народното събрание – над 100 млн.

Друга приоритетна област е подобряване и развиване на проектите за превъоръжаване. Тук на първо място бе посочена необходимостта от рестартиране  на проекта на Сухопътни войски за бойните бронирани машини. Вече са обсъдени варианти в това отношение. Практически резултати има по модернизацията на танковете Т-72 и по проекта за повишаване мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции. Подобен проект се подготвя и за Морската тактическа група за специални операции. Работи се и по придобиването на нови трикоординатни радари, като вече е изготвена методика за оценка. С укорени темпове се придвижва новият проект за инвестиционен разход за вторите изтребители Ф-16. Изпратено е запитване до американската страна за отлагане на крайния срок за отговор на офертата до 15 декември т.г.

Поздравителен адрес от президента Румен Радев прочете неговият съветник  Илия Милушев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани