Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столицата на щата Мисисипи страда от недостиг на питейна вода, армията идва на помощ

[post-views]
Хусите са изстреляли противокорабна ракета след ударите в Йемен, съобщи американски генерал

Столицата на американския щат Мисисипи страда от недостиг на питейна вода.

Големи камиони, транспортиращи стотици хиляди бутилки вода, са наредени на площадка край зоната, на която се провеждат изложенията в Джаксън, столица на щата. Американски военни с униформи ги разтоварват, предаде Франс прес.

След опустошителни наводнения в щата голяма част от водоснабдителната мрежа в Джаксън е извън строя, в тръбите няма налягане. Там, където още има, от тях изтича кафеникава течност, негодна за пиене и дори примесена с кал.

„У нас водата тече много бавно. Положението е ужасно за цял Джаксън, нали знаете, не само за някои домакинства“, посочва пред АФП Мери Джоунс, 55-годишна жителка на града. „Май никой не знае как да се реши проблемът“, допълва тя. „Сега обаче се намеси Белият дом и се надявам отново да имаме чиста течаща вода, защото проблемът е всъщност от години. И наистина е смехотворно ние, като граждани, да търпим такова нещо“, добавя тя.

Президентът Джо Байдън обеща на щата Мисисипи помощ с всички възможни федерални средства.

Започнал е мащабен ремонт, за да се възстанови налягането в мрежата. Засега обаче населението разчита на бутилираната вода. На всеки жител се полагат по две опаковки, раздавани безплатно.

„Не мога да сготвя, както бих искала, не мога да си измия зъбите така, както искам“, оплаква се Нейтина Томпсън, която е шофьор на  автобус. „Благодарна съм, че армията, и не само тя, се опитват да ни помагат“, допълва 41-годишната жена.

Мери Джоунс приветства царящия дух на взаимопомощ: „Човек трябва да прави жертви заради съседите си. Така живеем тук в Мисисипи“. Тя обяснява, че събира бутилки вода от различни пунктове за възрастни хора от своя квартал, които нямат превозни средства. А за целта е нужно търпение. Дълги опашки от коли са се събрали в Джаксън и това напомня един от най-шумните санитарни скандали в историята на САЩ, когато през изтеклото десетилетие водата в град Флинт, щата Мичиган, бе замърсена с олово.

Джаксън е най-големият град в Мисисипи, един от най-бедните щати в страната. Проблемите с водопроводната мрежа там не са от вчера. Кметството не разполага с достатъчни финансови средства поради намалелия брой данъкоплатци заради изселването на бялото население през последните 40 години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани