Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Невидимите” раптори долетяха в Полша

[post-views]
„Невидимите” раптори долетяха в Полша

НАТО създава въздушен щит за съюзниците от Балтийско до Черно море.

Темата за „Войната с висока интензивност“ (HIW ) бързо стана доминираща на световния пазар за отбранителни продукти в последните години, особено след руската инвазия в Украйна.  Мащабът и сложността на HIW показват, че за да успеят, участниците трябва да съсредоточат по-голямата част от геополитическите и социално-икономическите си способности в подкрепа на военните действия. Основните ключови тенденции, които оформят темата за войната с висок интензитет, са три: технологични, макроикономически и регулаторни. Технологичните тенденции са използването на изкуствения интелект (AI), машинното обучение (ML), насочената енергия (DE) и системите за лазерно оръжие (LWS), електронната война (EW), космическата война и безпилотните системи.

Основните макроикономически тенденции са намаляването на работната ръка, нарастващите бюджети за отбрана, по-високите разходи за нови мобилни платформи, научноизследователска и развойна дейност, както и икономическите санкции. Основните регулаторни тенденции  са съкратените срокове за възлагане на обществени поръчки, координацията с организациите за сигурност, международното право, както и договорът за забрана на ядрените оръжия с малък (до 1000 км) и среден обсег (до 5500 км) (INF).

Цената на съвременната „Война с висока интензивност“ се определя главно от пет сегмента: леки оръжия и дистанционни оръжейни станции, летателни апарати, плавателни съдове, бронирани машини, боеприпаси и ракети, системи за командване, управление и контрол, както и безпилотни системи.

На 23 август окончателно стана ясно, че САЩ са пребазирали в Полша една дузина изтребители F-22 Raptor от пето поколение, технология стелт. По този повод представители на полските и американските военновъздушни сили се събраха във военновъздушната база в гр. Ласк, Централна Полша.  Причината за появата на F-22 в Полша е руската агресия в Украйна. В базата в Ласк са настанени и 300 служители на американските ВВС. 

В края на юли ВВС на САЩ прехвърлиха шест изтребителя F-22 в базата на Кралските Военновъздушни сили във Великобритания „Лейкънхийт“. Това прехвърляне на шест от най-добрите изтребители в света безспорно също е свързано с руското нашествие в Украйна. Самолетите излетяха от военновъздушната база „Елмендорф“ – Аляска, и след междинното кацане във Великобритания се отправиха към 32-а тактическа военновъздушна база в Ласк с цел по-добра защита на въздушното пространство на съюзниците от НАТО.

На скорошната среща на НАТО в Мадрид съюзниците подчертаха, че страните трябва да убедят Русия да не се опитва да претендира за повече територии извън границите си. След руската инвазия в Украйна през февруари НАТО се съсредоточи върху създаването на военновъздушен екран в Европа с разполагането на повече ракети и самолети. Целта е да се създаде въздушен щит за съюзниците от Балтийско до Черно море.

F-22 Raptor е американски изтребител, произведен от „Локхийд Мартин“ и „Боинг“, между 1997 и 2011 г. В бойни операции изтребителят е използван за първи път през 2014 г. в Сирия. От тези изтребители досега са произведени 180 броя. F-22 Raptor е от най-новите бойни изтребители във Военновъздушните сили на САЩ. Той предлага пакет от способности като технологията стелт, висока скорост и маневреност и най-смъртоносните оръжия.

В резултат на руското нахлуване в Украйна Полша реши да купи още 116 американски танка  „Ейбрамс“ от САЩ. Освен това поляците са твърдо решени да увеличат разходите за отбрана до 3% от брутния вътрешен продукт и да увеличат числеността на армията си два пъти.

„Черният стършел“ кацна в Украйна

Преди няколко дни Норвегия и Великобритания оповестиха, че в партньорство ще даряват дронове  Black Hornet („Черен стършел”) на Украйна. Пакетът включва доставка на микродроновете, резервни части за тях, транспорт и обучение на обща стойност $ 9, 26 млн.

„Черният стършел” се използва за разузнаване и идентифициране на цели. Това е персонален дрон за отделния боец. Даряването на тези дронове беше решение на правителствата на двете натовски държави. Дронът е разработен в Норвегия. Даряването на дрона е част от усилията да се осигури военно оборудване за украинската армия.

От норвежката страна казаха, че този микродрон е лидер на световния отбранителен пазар в категорията си. Той е много лесен за работа, здрав, труден за откриване и особено подходящ за борба в градските райони. На практика е персонална система за разузнаване.

Има дължина 16,8 см, диаметър на ротора 12,3 см и предлага голяма ситуационна осведоменост за войниците. Може да работи непрекъснато във въздуха до 25 мин, лети с максимална скорост до 21,5 км/ч и има оперативен обхват до 2 км.

 „Вампир“  разстрелва дронове

Ракетната система „Вампир“ също потегля за Украйна. Тези малки компактни ракетни установки всъщност са много смъртоносни за наземни и въздушни цели. На 25 август се разбра, че САЩ изпращат комплекти „Вампир“ в Украйна. Забележителното на тези системи е, че те могат да се монтират на най-обикновени пикапи и да се превърнат в опасни мобилни ракетни системи. Тези системи са част от пакета в помощ на Украйна на стойност $ 3 млрд.

Системата е разработена от компанията L3Harris. Това е малка четирицевна ракетна установка с една сензорна топка, която може да се монтира за два часа и да се управлява от един човек.

Може да поразява и безпилотни системи, макар че „Вампир“ не се рекламира като антидроново оръжие. На практика това е кинетична система, която  спокойно разстрелва малки дронове в небето. Тъй като руската инвазия премина шестмесечния срок, пакетът от помощи за Украйна е насочен към устойчиви и достъпни варианти за украинската армия. Заедно с „Вампир“ Пентагонът изпраща и малкия дрон „Пума“, който е за наблюдение и разузнаване. Изстрелва се от ръка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани