Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветско копие на американска мина осакатява хора в Донбас

[post-views]
Съветско копие на американска мина осакатява хора в Донбас

Все по-често се минират градски територии с „Лепесток“

От юни 2022 г., с разлистването на растителността, от Донбас все по-често новинарските агенции съобщават за миниране на градски територии с подли малки противопехотни мини, известни като „Лепесток“. Те не убиват хора, но ги оставят инвалиди за цял живот, тъй като откъсват стъпалата на краката при настъпване. Става въпрос за ПФМ-1 „Лепесток“ (противопехотна фугасна мина), съветското копие на американската мина BLU-43/B/BLU-44/B Dragontooth. Тя е трудно забележима в зони с растителност и не убива жертвата, а я осакатява, принуждавайки спътниците й да я евакуират, за да бъде лекувана.

Първите такива мини са изобретени от американците за войната във Виетнам. Мините Gravel (Чакъл) са с взривното вещество хексоген, която се инициира чрез натискане на тежест над 6 kg. Мините се разпръскват от касети, съдържащи от 150 до 750 мини. По време на изпитания задействането е 100%, но в джунглите на Виетнам се оказва, че  много мини се забиват в листата на дърветата, а ботуш с дебела подметка предпазва добре крака. Предвид тези недостатъци САЩ създават мината Dragontooth. Заловени мини са изследвани в СССР и е създадено точното копие ПФМ-1 „Лепесток“ (Венчелистче).

Мината има 2 версии: ПФМ-1, която няма устройство за самоунищожение, и ПФМ-1С, която има ясно различима буква „C“ и се самоунищожава след от 1 до 40 ч.

PFM-1 cluster dispenser, Letzlingen 2019

Минирането се осъществява само дистнационно, чрез касетни заряди. В Донбас минирането става чрез РСЗО 9K57 „Ураган“ с касети 9М27К3, всяка от които съдържа 312 мини ПФМ-1.

Тялото на ПФМ-1 е изработено от полиетилен със зелен или кафяв цвят. Датчикът е малкото „крило“ на корпуса, пълно със силно експлозивна течност. Крилото служи за равномерно разпространение чрез въртене във въздуха и за намаляване на скоростта на приземяване. Взривателят се задейства от хидравличното налягане на течния експлозив при настъпване на късото крило на корпуса.

ПФМ-1 за първи път са използвани във войната в Афганистан (1979–1989 г.). През септември 1980 г. за затваряне на проходите към Пакистан са създадени 34 минни полета с 34 312 мини ПФМ-1, а през октомври още 55 минни полета с нови 196 272 мини. Поради необичайната форма на пластмасовия корпус децата често възприемат мината като играчка и получават сериозни наранявания. ПФМ-1 не са специално проектирани да привличат деца, формата им се дължи на законите на аеродинамиката.

Тактико-технически характеристики:

Корпус – полиетилен

Маса – 80 г

Маса на течното ВВС ВС-6Д – 37 г

Дължина – 11,9 см

Широчина 9 – 6,4 см

Дебелина – 2 см

Площ на датчика за натиск – 34,1 см²

Съгласно международната Конвенция за забрана на използването, складирането и производството на противопехотни мини, подписана в Осло на 18 септември 1997 г., запасите от тези мини на всички държави, подписали и ратифицирали я, подлежат на унищожаване. САЩ, Русия и Китай не са подписали Конвенцията. Украйна я е подписала и не би трябвало към 2022 г. да притежава противопехотни мини. След разпада на СССР остават следните запаси от ПФМ-1:

Беларус – към май 2014 г. на склад са 3,357 млн. На 5 април 2017 г. проектът за унищожаване на ПФМ-1 е официално приключен на полигон Речица. Финансирането от 3,9 млн. евро е осигурено от ЕС.

Русия – Русия произвежда мини ПФМ-1С след 1992 г., но твърди, че е спряла производството им през 1997 г.

Украйна – страната е подписала Конвенцията, но много бавно  унищожава съветските запаси от ПФМ-1. Към  2011 г. остават 6 млн. мини. Към май 2020 г. са унищожени 3 млн. мини. Това означава, че към началото на конфликта в Донбас Украйна е разполагала с около 3 млн. мини ПФМ-1.

Rafael разкри секретната досега ракета Ice Breaker

На авиационното авиоизложение Farnborough 2022 (18–22 юли) Rafael Advanced Defense Systems разкри нова ракета „въздух–повърхност“ Ice Breaker. Тя е част от моделно семейство ракети, което включва Sea Breaker, представена миналата година. Представителят на Rafael отбеляза, че Ice Breaker е „с различен размер бойна глава и CONOPS (концепция за операции). Ракетата е за специални операции от типа проникване в дълбочина по начини, по които противникът не може да реагира или да идентифицира оръжието, с което е атакуван.

„Breaker е моделно семейство многофункционални ракети с голям обсег. Преди година бяхме под ембарго за сигурност и можехме да дадем само подробности за Sea Breaker. Сега можем да покажем цялата гама. Това са многофункционални ракети за въздушни, сухопътни и морски нужди, които са предназначени за цели на сушата и в морето“, заяви представител на Rafael при условие на анонимност от съображения за сигурност.

Знае се само, че ракетата Ice Breaker лети ниско, има ниски демаскиращи признаци (СТЕЛТ технология) и може да функционира автономно или в режим „man-in-the-loop” (под контрол на оператор). Rafael посочи, че оръжието е от 5-о поколение и може да се изстрелва от различни платформи, посочвайки конкретно вертолетите Puma, както и бойните самолети Gripen, F/A-50, M-346 и F-16. Ракетата може да се изстрелва и от земята от контейнер с помощта на стартов ускорител.

„Други два ключови параметъра са, че ракетата е независима от GPS, и че може да се използва за единична или залпова атака. Това е конфигурация с пълна съвместимост с други системи на Rafael. Например, ако използвате „умни“ бомби Spice 1000, тогава можете да използвате и Ice Breaker. Уникално е да получиш този обхват и 350 kg общо тегло и ниска траектория на полета“, допълниха от Rafael.

Ice Breaker е предназначена да преодолее предизвикателствата на съвременната бойна арена чрез опита на Rafael във високотехнологични решения с прецизно насочване. Ракетата е устойчива на електронни мерки за противодействие. Тя осигурява хирургически прецизни удари на дистанция до 300 км. Разполага с усъвършенствана IIR (Imaging Infra-Red) глава за самонасочване, идеална за неподвижни или движещи се наземни и морски цели в зони с характеристики A2/AD (anti-access and area denial).

MBDA AKERON – тактически бойни ракети от пето поколение

MBDA представи AKERON, уникално семейство от тактически бойни ракети от 5-о поколение, квантов скок спрямо оръжията от 3-то и 4-то поколение, налични в момента на пазара. То включва ракетите MMP и MHT, преименувани, съответно на AKERON MP и AKERON LP. MBDA AKERON са семейство ракети, адаптирани към изискванията на съвместните сценарии на битки.

Днес бойните подразделения работят в комплексни бойни среди. Това могат да бъдат градски райони, открити полета, пустини или планини, през деня или през нощта. Освен това бойното поле включва комбинация и разнообразие от сили както съюзни, така и противникови. За да отговорят на широкия спектър от заплахи, операторите трябва да бъдат оборудвани с гъвкава и прецизна способност, която им позволява да унищожават стационарни или мобилни земни цели, включително танкове и леки бойни машини от последно поколение. Те също трябва да могат да неутрализират пехота, както и структури в защитени бойни позиции. Това трябва да се извършва с минимален риск от странични щети. Операторите също трябва да бъдат защитени по време на мисиите чрез използването на техника, действаща на принципа „стреляй и забрави“, както и да имат възможност да атакуват цели отвъд пряката видимост.

Проектирани за тези оперативни реалности, семейството AKERON включва най-новите технологии като многорежимни глави за самонасочване с висока разделителна способност; многоефектни бойни части (противотанкови, противоинфраструктурни, противопехотни); връзки с бази данни и многорежимни алгоритми за насочване, базирани на изкуствен интелект. Това гарантира сигурно и прецизно насочване на всякакви разстояния и при всякакви метео- и релефни условия. Всяка от ракетите има свои собствени спецификации, за да е перфектно адаптирана към мисиите на подразделенията и платформите, които ще я използват. Операторите разполагат с най-широк спектър от тактически възможности като режими „стреляй и забрави“; пълен контрол от оператора; заключване на целта преди стрелба (LOBL) или заключване на целта след стрелба (LOAL), което улеснява стрелбата извън линията на видимост (BLOS).

Ракетите AKERON отговарят на настоящите и бъдещите оперативни нужди на спешена пехота; на хеликоптери и безпилотни летателни апарати; дори на военноморски платформи. Ракетите са идеални за интегриране в дигиталната среда на бойното поле и са подходящи за съвместна операции.

Основни тактико-технически характеристики:

Маса:

– 15 kg (вариант от стартов контейнер)

– 11 kg (вариант от тринога)

Дължина 1,3 м

Диаметър 140 мм

Бойна част – тандемна фугасна кумулативна, която пробива:

– 1000 мм валцована стомана

– 2000 мм бетон

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани