Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подсилване на Източния фланг на НАТО – Германия разположи нови подкрепления в Литва

[post-views]
Подсилване на Източния фланг на НАТО – Германия разположи нови подкрепления в Литва

Подсилването на Източния фланг на НАТО продължава. В Литва пристигнаха нови военнослужещи и техника от германските въоръжени сили, които да попълнят численият състав на новосформираната многонационална бригада на Алианса, която е част от мисията на НАТО за засилено предно присъствие по източните си граници.

Около 100 военнослужещи и техника пристигна с кораб на едноименното с града пристанище Клайпеда, в западната част на Литва, след което ще се отправи към град Рукла в централната част на страната.

Разгръщането на новия германски контингент е част от започналото подсилването на източния фланг на НАТО, в отговор на руската агресия в Украйна.

СИНХ: Кристиян Наврат- командир на 41-ва бригада, ВС на Германия

„Новия команден елемент, който ще е под командването на 41-ва бригада, и ще остане в тук в Литва за постоянно до лятото на следващата година. Сигурен съм, че след това ще продължи с ротация на нов контингент.

Припомням, че през 2014г, НАТО подсили източните си граници с четири многонационални батальона в отговор на анексирането на Кримския полуостров от Русия и разпалването на гражданска война в Източна Украйна.

След решение на Москва да започне по думите й „специална военна операция“ срещу Киев на срещата си на върха през юни лидерите на Алианса взеха решение да увеличат военно си присъствие на изток, като със създаването на 4 многонационални бригади в Латия, Литва, Естония и Полша, плюс допълнително четири батальонни бойни групи на едната от които страна-домакин ще е България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани