Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

50 години след атентата на Олимпийските игри в Мюнхен

[post-views]
50 години след атентата на Олимпийските игри в Мюнхен

При терористичната така са убити 11 израелски спортисти и един германски полицай

С държавна траурна церемония днес в Бавария отбелязват 50 години от кървавия атентат срещу израелския отбор на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. 11 израелски спортисти и един германски полицай загинаха при атаката тогава. Тя е смятана и за един от най-големите провали в историята на Федерална Република Германия.

Държавните сгради в Бавария днес са със свалени знамена в знак на траур. За церемонията в Бавария пристигнаха и деца на някои от загиналите израелци.

На този ден преди 50 години палестински терористи нахлуват при израелския олимпийски отбор, застрелват щангиста Йосеф Романо и треньора по борба Моше Вайнберг и взимат други девет души за заложници.

В последвалите часове германската полиция напълно се проваля при опита си да ги освободи. Всички загиват. Само ден след атентата игрите продължават.

50 години роднините на загиналите се борят сами за справедливост. Десетилетия наред на тях им е отказвано дори да прочетат документите по случая.

Едва сега германските власти признават грешките си. Извиненията си поднесе вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман:

„Тогава са направени много тежки грешки и в подготовката, и в провеждането на освобождаването и затова е важно да се анализира и от историческа гледна точка. Не можем още да затворим този случай“, заяви Херман.

През годините след атентата не се води разследване, нито пък се оказва някаква помощ на семействата на загиналите.

Ново разследване на случая започва чак след натиск на Лудвиг Шпенле, баварският комисар по антисемитизма: „Начинът, по който са се отнесли с жертвите и семействата им, не може да се опише с думи. Това е позор за тази страна“, каза Шпенле.

Много очевидци чак сега се обръщат към полицията, защото техните свидетелства вече се взимат под внимание.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани